rss      tw      fb
Keres

Osztrák lapok: Orbánék a régi kommunista módszereket veszik át
Kurier-Lendvai: Az EU ma sokkal kevésbé kész hinni Orbánnak – Salzburger Nachrichten: Orbánék a régi kommunista módszereket veszik át – Die Presse: Orbán az alkotmányslamasztika miatt a felelősséget a Szocialista Internacionáléra tolja


Kurier-Lendvai: Az EU ma sokkal kevésbé kész hinni Orbánnak

A Kurier című bécsi lap Euróválság című sorozatában Lendvai Magyarországról – Segítség vagy csőd címmel közölt interjút Paul Lendvaival. Az interjú alcíme: Az  EU-nak idejében meg kellene segíteni Magyarországot egy csőd megakadályozása érdekében – követeli Paul Lendvai, Magyarország ismerője.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke jelenleg intenzíven keresi a kapcsolatokat az uniós partnerekkel, hogy elhárítsa országa pénzügyi csődjének veszélyét. Az Európai Parlamentben való fellépése után kedden találkozik az EU teljes vezetésével Brüsszelben. „Az ország megmentéséről van szó” mondja Paul Lendvai, a Magyarországon született ismert publicista.

Kurier: – Professzor úr, mit akar Orbán elérni az uniós kapcsolatokkal?

Paul Lendvai: – Orbán legutóbb bebizonyította, hogy erős politikus és átváltozó művész. Ha az ember összehasonlítja a Nemzetközi Valutaalappal, az EU-val és az Európai Központi Bankkal szemben az utóbbi két hónapban elhangzott erős mondásait, úgy tűnik, taktikailag visszavonulóban van, hogy megakadályozza a legrosszabbat. Az EU ma sokkal kevésbé kész hinni Orbánnak. Brüsszel és Washington bizalma megingott a kormánya iránt. Magyarországnak sürgősen szüksége van pénzügyi segítségre, mint 2008-ban.  Hitelek nélkül az ország nem képes a túlélésre.

– Valójában mennyire állnak rosszul a dolgok Magyarország körül?

– Még a konzervatív közgazdászok is arra figyelmeztetnek, hogy a gazdasági szabadságharc halálra van ítélve. Mellár Tamás, a Statisztikai Hivatal korábbi tekintélyes elnöke óvott az olyan politikától, amely különadókat vezet be és magánnyugdíjpénztárakat államosít. Ez nem csökkentette az államadósságot, és nem segítette elő a növekedést. „Az elvesztett szabadságharc költségeit idén kell elkönyvelni: csökkenő bérek, emelkedő árak és költségvetési hiány. Hitelek nélkül nem kerülhető el az államcsőd” – mondja Mellár.

– Ez annyit tesz, hogy Orbán mindig azt mondja, amit hallani akarnak tőle?

– Nagyon veszélyes Orbán kijelentése, hogy nem az érvek, hanem a hatalom előtt hajol meg. Magyarországon fordulatra van szükség a gazdaságpolitikában, a legjobb fejek kellenek. Ez lehetne egy technokrata kormány is. A nagy veszély az, hogy folytatódik a hatalom biztosítására irányuló orbáni kurzus, fokozódnak a gazdasági problémák, és az árat a lakosság fizeti meg.

– A minap tömegtüntetés volt Orbán mellett, ugyanakkor fogy a támogatottsága. Ezt hogyan kell érteni?

– A tüntetés szervezésében részt vettek fideszesek és szélsőjobboldali, antiszemita személyiségek is. A cél az volt, hogy belföldön megerősítsék Orbánt. A támogatás azonban pirruszi győzelemmé is válhat. A tüntetők azt skandálták: Nem akarunk az EU gyarmata lenni. De nem gyarmatosításról van szó, hanem Magyarország megmentéséről.

– Orbán még maga mögött tudhatja a választók többségét?

– Választói felét elvesztette, és mégis választásokat nyerhetne ma. A Fidesz legerősebb ellenzéke, a szocialisták gyengék és elvesztették a hitelüket. Az ellenzék nem szerezte meg a bizalmat. Nagy a politikából való kiábrándultság, a szavazásra jogosultak 40 százaléka nem voksolna.

– Michael Spindelegger [osztrák] külügyminiszter elutasítja Orbán eltángálását. Ön hogyan látja Ausztria Magyarország-politikáját?

– Nagyon visszafogottnak tartom, ami a bankok és a befektetők elemi érdekeinek védelmét illeti. Ausztria túl későn reagált a különadókra, a kereskedelmi láncok hátrányos megkülönböztetésére és arra, hogy a deviza alapú hiteleket a bankok költségére fizessék vissza. A kormánynak az osztrák érdekeket kell szem előtt tartani, tekintet nélkül a pártérdekekre.

***

Salzburger Nachrichten: Orbánék a régi kommunista módszereket veszik át
A tekintélyes osztrák lap közölte Susanne Scholl írását: Magyarország menetelése a múltba

Miért folytatja Orbán Viktor kormánya más eszközökkel azt, amit a kommunista diktatúra idején kezdtek el?

A tüntetők transzparenseket vittek, amelyeknek jelszavai programok voltak.

Az Európai Uniót a Szovjetunióhoz hasonlították, közelebbről meg nem nevezett baloldali erőket óvtak attól, hogy tovább uszítsanak Magyarország ellen, esküdtek, hogy nem hagyják magukat gyarmatosítani, és természetesen tudták, ki tehet a Magyarország elleni, teljesen indokolatlan támadásokról: a nagy zsidó világösszeesküvés.

Előzőleg Orbán Viktor pártjának a funkcionáriusai jó munkát végeztek, és főleg vidéken gondoskodtak arról, hogy elegendő ember legyen kész Budapestre utazni, „minden idők legnagyobb magyarországi tüntetésére”. Különösen a kisebb városokban és falun volt nagy a nyomás, hogy szolidaritást kell mutatni a gonosz európaiak által olyan kellemetlenül bírált miniszterelnök iránt. Elénekelték a nemzeti himnuszt, és sértésnek, a magyar becsület elleni támadásnak minősítették az újabban végre Brüsszelben is felmerült gyanút, hogy Magyarország távolodóban van a demokráciának még látszatától is. Eddig rendben is volna.

Orbán és segítői azonban mindenekelőtt egy dolgot bizonyítottak be – hogy ugyanis nem felejtették el, hogyan szoktak elbánni a kritikával kommunista elődeik. Lehet, hogy Orbán és emberei fejében más ideológia van, már amennyiben cselekedeteiket egy ideológia vezérli.

Bizonyos azonban, hogy a régi kommunista módszereket veszik át, és ezeket éppen úgy alkalmazzák, ahogyan az annak idején mindennapos volt. Ez a módszer a lehető legegyszerűbb: minden bírálót, legyen az külföldi vagy belföldi, haladéktalanul a nemzet megsemmisítésére törő fészekbepiszkítónak vagy imperialistának kell minősíteni. Így nem szükséges foglalkozni a bírálat tartalmával. Emellett bizton lehet számítani a lakosság egy részének üdvrivalgására. Szívesen tudomásul veszik, hogy ezzel önmagukat szigetelik el, hiszen az elszigeteltség csak még inkább megnehezíti a lakosságnak, hogy kritikus pillantást vessen saját országában a dolgok alakulására.

Aki ezt mégis megteszi, azt megrágalmazzák, mint Schiff András neves zongoraművészt, aki időközben már nem hajlandó hazájában koncertezni, miután egy amerikai lapnak írt kritikus olvasói levél nyomán „zsidó disznónak” szidalmazták. A módszer tehát ismert – és veszélyes. A legutóbbi fejlemény sajnos túlságosan is világosan mutatja, hogy talán máris elkéstek az intézkedések, amelyeket az Európai Unió most végre Magyarország ellen hoz.

***

Die Presse: Orbán az alkotmányslamasztika miatt a felelősséget a Szocialista Internacionáléra tolja
A Die Presse Orbán Viktor újabb fordulata címmel Michael Laczynski kommentárját közölte.
 

Magyarország kormányfője az EU támadásait pártpolitikai indíttatásúként intézheti el.

Alig néhány napja úgy tűnt, mintha Orbán Viktor sarokba szorult volna: az EU és az IMF harapófogójában elszigetelten állt a nemzetközi parketten, és belföldön a szélsőjobb szorongatta. De Magyarország kormányfője most újra megvetette a lábát. Visszavonulása a jegybanktörvény ügyében egyengeti az EU-val és az IMF-fel folytatott hiteltárgyalások sikeres lezárásához vezető utat, és európai néppártbeli kollégái, a lengyel Donald Tusk és az osztrák Michael Spindelegger a konfliktusok elsimítását célzó fáradozásai biztosítják számára a nagyon szükséges lélegzetvételnyi szünetet.

Tusk és Spindelegger azonban azt a lehetőséget is felkínálja Orbánnak, hogy az egész ügynek új fordulatot adjon. A kormányfő most (többé-kevésbé hihetően) azzal érvelhet, hogy az EU támadásai pártpolitikai indíttatásúak, a legélesebb bírálói ugyanis jelenleg a baloldali táborban találhatók. A magyarországi polarizálódást figyelembe véve akár be is jöhet az a számítás, hogy az alkotmányslamasztika miatti felelősséget a Szocialista Internacionáléra tolja.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!