rss      tw      fb
Keres

Két új e-könyvről


Gordon Agáta
Válságkezelés a Turulban

(Részlet a Magdolna Lányai című e-könyvből)

Centirfuga e-kiadó


József Etella a százlakásos belbudai Turul társasház kezelője volt, fehéren-feketén napi 24 órában. A házfelügyelő feliratú földszinti udvari lakáson túl az alagsort is használta, pingpongozott a tornateremben, és felújítottak a szenespincében egy kis szobát, ahol felváltva laktak Háznagy Elzával, amikor nyugalomra vágytak.

Etella néha kihúzta a lábát a körletből, és számos hír várta, mire hazaért. A szomszédok megint beszóltak a macskák miatt, egy néni beszorult a liftbe, a hátsó lépcsőházban leszakadt egy darab vakolat, a kukások itt hagyták a szemetet, Királynénak melege volt, és követelte, hogy ne pazarolják a fűtést, egy rendszeres tartozó jött bemutatni a csekkeket.

A híreket Teknős Johanna hozta, aki Etellát távollétében helyettesítette, takarított is a Turulban. Most azonban hirtelen az utcára penderült, nagykorú fiával együtt. A nagykörútról, mostohabátyja önkormányzati lakásának a cselédszobájából. Mely húsz éve az otthona, de most felgyűlt a tartozás.

Johanna halmozottan hátrányos helyzetű, gyerekét egyedül nevelő, állami gondozott tudatú mostohalány és anonim alkoholista, Elzáék jó barátja. Most azonban beszorongott. Albit keres. Negyvenért, amiben majd jól ellaknak a gyerekkel.

De hát eddig mindig volt lakásom, mondja Johanna még most is hitetlenkedve, hogy ezzel az ismeretlen problémával kell szembe kerülnie. Rossz nézni ezt a szorongást.

Johanna lakására gondol Etella, nyolc négyzetméter galériával. Egy asztal, ágy a galéria, és alatta is egy heverő. A szoba egyben szekrény, benne kistévé, ruhák, üveggyűjtemény, anya-fiú, duálunió.

Otthon. Isten metaforája.

Johannát be kell fogadnom, döntött a híreket hallván Etella, legalább addig, amíg talál valamit, legalább az alagsorba. És megnyugodva bontogatni kezdte a postát.

Nézd csak, mondta Etella meglepetten Johannának, amint átfutotta a ma kapott rövid levelet. Magam is éppen albit keresek. Teknőc sápadtan olvasott.

Felszólítás lakásból való kiköltözésre.

József Etella rosszhiszemű jogcím nélküli lakáshasználó, a Turul Társasház szolgálati lakásában, a Duna két partja közül a jobbikon.

Etella máris telefonált, Elza káromkodott és hüledezett, majd határozott eligazítást adott. Nem tehetnek ki a lakásból, megvetted, ügyelsz napi 24 órát, ha nem vagy ott, akkor helyettesítenek, takarítasz, liftből mentesz, kukázol, fűtesz, könyvelsz, karbantartasz, mit akarnak még? Nem mozdulsz és kész, megértetted? Pereljenek!

Tisztelt bíróság, költötte József Etella hivatalosan. Mellékelem a T. Bíróságnak a Turul Tsasház mint alperes levelét, melyben jogcím nélküli rosszhiszemű lakáshasználónak tekintenek, és a szolgálati lakás átadására szólítanak fel.

Mivel nem áll módomban a szolgálati lakást elhagyni és nincs hová költöznöm, ezért vállalom a további meghurcoltatást a tsasház részéről.

Kérem a T. Bíróságot, foglaljon állást a lakhatás ügyében, továbbá kérem, hogy a pert tekintse halasztó hatályúnak a lakás elhagyását illetően.

József Etella súlyosan tépelődött. Lakó- és munkahelye, a belbudai Turul társasház felmondta munkaviszonyát és lakhatását, lenyelte a szolgálati lakásért beszedett pénzét, jól megfenyegette, és macskáival együtt távozásra szólította fel, december elsejével.

Sajnos nem találom a szerződést, mondja a mosolygós ügyvédnő, aki hét éve ezt az ügyletet kötötte. Mi erről a pénzről nem tudunk, mondja a pirospozsgás bizottság, amelyik felvette Etellát erre a családias munkakörre.

Mi semmire nem emlékszünk, rezeg a ravaszságban megőszült képviselő bácsi, aki a feleségével tanúskodott a kifizetéskor hét éve.

Már nem tudom visszaadni a pénzt, elfogyott és el is évült, emlékezik halványan a korábbi szolgálati lakó, immár tulajdonos, néhány nénike rafinált kiforgatója.

Szóval ezeknek ez a vér és becsület, nézi már-már elismerően József Etella a lapító kis lakásmaffiát. Szóval, vagy úgy... Kicsit ránk jár a rúd, szögezték le Teknős Johannával. Osztozunk a sorsban.

November volt, és Etellának fogalma sem volt róla, hová költözzön a Turulból, csak abban volt biztos, hogy Teknős Johannát be kell fogadnia, legalább addig, amíg talál valamit, legalább az alagsorba. És hogy semmi kedve pereskedni, gyűlölködni, ellenségeskedni és meghurcolni mindazokat, akik becsapták és kihasználták őt a Turulban.

A küldetés pedig a mélyben és az úrnő fenségében már hónapok óta érlelődött. Az úrnő tervei szerint ez a túlélőegység, Háznagy Elza és József Etella a gettóba települ, és beindítja a Tervet. Csak ezt a kanyart ebben a pillanatban még eltakarta néhány másik.

_________

Duálunió

A klasszikus pszichoanalitikusok valamenynyien egyetértenek abban, hogy az anya-magzat duálunió a legtökéletesebb egység, amelyre az egyén élete folyamán visszavágyik.

A nagy magyar analitikus, Ferenczi Sándor korrigálja Freudot ebben a vonatkozásban. A személyiségfejlődésben az „anya-gyerek” kapcsolatot állítja a középpontba, felismeri a pszichoanalitikus folyamatban a kétszemélyes kapcsolat jelentőségét, és a viszontáttétel minden addiginál mélyebb átélésével eljut az együttérzésig.


Otthon. Isten metaforája

Emily Dickinson  motívuma.
http://elofolyoirat.blog.hu/2006/03/16/bollobas_eniko_az_amerikai_irodalom_tortenete
http://hu.wikipedia.org/wiki/Emily_Dickinson
http://melegvagyok.hu/hires_melegek/dickinson_emily Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!