rss      tw      fb
Keres

Der Spiegel – luxemburgi külügyminiszter: Orbán rég elvesztette a jogot, hogy európaiként lépjen fel és szavazzon
A Der Spiegelben Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszterrel készített rövid interjút Christoph Schult: Magyarországtól helyes lenne megvonni a szavazati jogokat

Der Spiegel: Az Európai Bizottság jogi eljárásokat indított Magyarország ellen az uniós szerződések megszegése miatt. Ez elegendő?

Jean Asselborn: Üdvözlöm az Európai Bizottsága által megtett lépéseket, de ez nem elég. Nem csupán egy-egy jogszabály megsértéséről van szó, hanem Orbán miniszterelnök politikájának Európa-ellenes szelleméről.

– Ön mit tekint a legfontosabb bírálandó pontoknak?

– Orbán egyértelműen megszegte az uniós szerződések 2. cikkelyét, amely az alkotmányos állam olyan demokratikus értékeit rögzíti, mint a szabadság és a pluralizmus. A média egy éve a kormány ellenőrzése alatt áll. A véleménynyilvánítási szabadságot eltörölték, a hatalmi ágak megosztását semmibe veszik. A független bírákat a rezsimhez hűekkel váltják fel. Ezekben a pontokban Magyarország már nem különbözik az olyan diktatúráktól, mint Fehéroroszország.

– Nem úgy néz ki, mintha Orbánt ez aggasztaná. A sajtószabadság korlátozásának mindeddig nem voltak következményei.

– Ez azért van, mert Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök közvetve védte akkor, és védi most is.

– De most Orbán kész együttműködni az Európai Bizottsággal a vádak kivizsgálásában.

– A kormányfőknek nem kell elbújniuk az Európai Bizottság mögé. Ki kell vennünk a részünket ebből, és gondoskodnunk kell róla, hogy mind az 500 millió uniós állampolgár méltóságban, szabadságban és demokráciában élhessen. Magyarországon is.

– Ön mit javasol?

– Amennyiben a kormányfők az Európai Parlament jóváhagyásával megállapítják, hogy súlyosan megsértették az EU alapértékeit, az Európai Tanács visszavonhatja egy tagállam szavazati jogait. Én úgy látom, hogy Orbán rég elvesztette a jogot, hogy európaiként lépjen fel és szavazzon.

_________________


Jean Asselbornhoz lásd még:

Képünk a világban: „Egy ilyen ország méltó-e az EU vezetésére?”
Médiatörvény - Asselborn cselekvésre szólítja fel az Európai Bizottságot
Luxemburgi külügyminiszter: a magyar médiatörvény és az EU hitelessége
Volt belga külügyminiszter: Magyarországnak el kell hagynia az uniót

Bolgár György interjúja Balázs Péter volt uniós biztossal, volt külügyminiszterrel (részlet):
„…én jól ismerem Jean Asselbornt, aki, ha jól számolom, a legrégebben hivatalban lévő uniós külügyminiszter. Ha ő mond valamit, akkor egészen bizonyosan tartja magát ahhoz az íratlan szabályhoz, hogy nemcsak saját nevében beszél. [Luxemburg] az EU-nak, a NATO-nak tényleg a centrumában van. Van egy olyan játék az unióban, hogy ha valamit többen gondolnak, azt a legmerészebb, a legvállalkozóbb szellemű kimondja. Azért mondja ki, mert tudja, hogy mások is támogatják, tehát nem szigetelődhet el, amikor ezt teszi, mert sokan ezt gondolják. Mivel ő ezt Németországból üzente [„Egy ilyen ország méltó-e az EU vezetésére?”], valószínűleg kapott bátorítást Németországból is. Ő megengedheti magának, hogy egy kicsit élesebben fogalmazzon. Németország már óvatosabban lépked. Luxemburg merészebben mondhat kritikát.”Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!