rss      tw      fb
Keres

Békemenet - BM: négyszázezren demonstráltak a kormány mellett - ÖSSZEFOGLALÓ

MTI 2012. január 21., szombat 20:48

A Belügyminisztérium szerint négyszázezren, a szervezők szerint egymillióan demonstráltak a kormány mellett szombaton Budapesten.

A Hősök teréről elindult tömeg élén a Békemenet Magyarországért elnevezésű megmozdulás szervezői, mások mellett Bayer Zsolt közíró, Bencsik András főszerkesztő és Széles Gábor nagyvállalkozó haladt egy kifeszített molinót tartva, amelyre magyarul és angolul az volt írva: "Nem leszünk gyarmat". Közben olyan sokan csatlakoztak a résztvevőkhöz, hogy a szervezők a tömeg közepére kerültek. Amikor a menet elérte a Parlament főbejárata előtti teret, a már ott korábban összegyűltek tapssal köszöntötték az érkezőket.

Bencsik András, a Magyar Demokrata című lap főszerkesztője a Parlament előtti Kossuth Lajos téren egy emelvényről szólva a tömeghez azt mondta: egymillióan vesznek részt a megmozduláson. Ezután megköszönte mindenkinek a részvételt, és fantasztikusnak nevezte az összefogást. Jelezte, hogy amikor a menet eleje megérkezett a Parlament előtti térre, a tömeg vége még az Andrássy úton, az Oktogon közelében járt.

Bayer Zsolt közíró, a Fidesz alapító tagja a Kossuth téren arról beszélt, hogy tüntetésük azt üzeni: "ez a kormány nincs egyedül". Azt mondta: Magyarország negyven évet várt Európára, de - megismételve az általuk vitt molinó feliratát-, hangsúlyozta: "nem leszünk gyarmat".

Bayer Zsolt az MTI-nek a Kossuth téren azt mondta: szerinte több százezren lehetnek, de nem tudja pontosan megbecsülni, hogy mennyien vehettek részt a megmozduláson, mivel színültig megtelt a tér és az Alkotmány utca, miközben a tömeg vége még az Andrássy úton haladt. Hozzátette: minden várakozását felülmúlta a rendezvény. Nem tervezik, hogy minden héten kivonulnak, de jelezte, "ha ok van rá, akkor újra összegyűlnek".

Széles Gábor nagyvállalkozó, az Echo Tv és a Magyar Hírlap tulajdonosa a televíziójának nyilatkozva azt mondta: ez az évtized legnagyobb megmozdulása, és lehet, hogy 1956 óta nem volt ekkora tüntetés Magyarországon.

A Belügyminisztérium esti közleménye szerint a civilek által szervezett "békés, jó hangulatú eseményen közel négyszázezren vettek részt", rendőri intézkedés nem történt.

Miután a tömeg elhagyta a Kossuth teret, este negyed nyolc után újra megindulhatott a közúti forgalom, és ismét teljes hosszában járt a 2-es villamos.

A közterület-fenntartók megkezdték a tér takarítását, és rendőrök segédkeztek a hátrahagyott több száz még parázsló fáklyák és mécsesek eloltásában.

A békemeneten részt vett emberek tömege zsúfolásig megtöltötte a 2-es metró Kossuth téri állomását, de sokan indultak gyalogosan is haza, a környező utcákon át - jelentették az MTI tudósítói.

A békemenet befejeztével egyidőben véget ért a Parlament közelében lévő Vértanúk terén tartott, szintén kormánypárti demonstráció is, amelyet a Magyarok Szövetsége tartott néhány száz ember részvételével.