rss      tw      fb
Keres

A korrekció korrekciójának korrekciója



Kezd az a gyanúm támadni, hogy az alternatív ökopárt – eddigi – általánosan elismert vezetője folyamatosan meg kívánja oldani heti témakeresésem problémáját, és minden héten gondoskodik nekem egy újabb témáról. Ezt bizonyosan nem érdemelném meg, jóllehet ha valaki utánanyomoz ezeken a hasábokon, látni fogja, hogy nem egy ízben tanúsítottam már jóindulatot ez iránt a párt iránt. Igaz, amikor földühítettek, bizony hogy leszedtem róluk a keresztvizet, de hát megtettem ezt más (úgy értem: demokratikus ellenzéki) párttal is.

Két héttel ezelőtt kifogásoltam az említett vezető azon ostoba álláspontját, hogy nem hajlandó együttműködni az egyik demokratikus párttal, mégpedig annak vezetője miatt, s megjegyeztem, hogy éppenséggel neki is lehetne szemrehányást tenni egy és más múltbeli ügye miatt. Aztán egy hete az illető korrigált: de igen, a jó cél érdekében ők mindenkivel, igen, hangsúlyozottan mindenkivel, együtt kívánnak működni. Értelmes beszéd, hiszen nem kell föltétlenül szeretnünk azt, akivel hasznos az együttműködés, csak éppen toleránsnak kell lennünk vele. Aztán a korrekció korrekciójaként újfent kijelentette: nem és nem, ők nem akarnak olyanokkal együttműködni, akiket ezzel az együttműködéssel úgymond rehabilitálnának. (Mintha ők vagy személy szerint ő lennének a létezhető legfőbb erkölcsi instancia.) Végül pedig, még mielőtt a föntebbi sorok megjelenhettek volna, fogta magát, és lemondott összes tisztségeiről.

Nekem nem szimpatikus a korrekció korrekciójának eme korrekciója. Az illető vezetőnek nem személyi, hanem politikai konzekvenciákat kellett volna levonnia. Maga a párt állítólag ebben a hónapban kongresszust fog tartani, amelyen előreláthatólag fontos változásokat határoznak majd el. Csak azt tudom mondani: ha nem akarják, hogy a hülyék gyülekezetének könyveljük el őket, épp itt az ideje.

(Lendvai L. Ferenc)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!