rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. január 11.

Rényi Andrea Rómából


Bolgár György: - Ungherese, ezt hallom a távolból.

Rényi Andrea: - Igen, igen. Natale úr beszél, aki az olasz sajtószövetség főnöke. Körülbelül húsz percet beszél idáig. Először az olasz tévének adott interjút, és most pedig a tömegnek beszél. Körülbelül nyolcvan ember van jelen.

– Ugye ez az ülősztrájk vagy demonstráció a magyar nagykövetség előtt, amelyet az olasz újságíró szövetség szervezett.

– Hát senki sem ül, mert az időjárás nem alkalmas rá és különben is, vaksötét van. De állósztrájk, itt a követség előtt állunk. Ugyanilyen tüntetés van most Milánóban a konzulátus előtt is. Olasz újságírók tiltakoznak a magyar újságírók szabadságáért és a szólás szabadságáért. Hosszasan volt szó Nagy Navarro Balázsról és kollégáiról, a következményekről, amelyekben most részesültek az éhségsztrájk miatt.

– Vagyis, hogy ki vannak rúgva.

– Erről van szó, igen. És a Klubrádiót is megemlítette. Önökről is van szó és nagyon jól vannak informálva.

– Hogyhogy az olasz újságírók ennyire aktívak? Miért tartják ezt olyan fontosnak, végül is messze vagyunk tőlük.

– Nem vagyunk olyan messze, Európa az egységes. Legalábbis az információ szempontjából. A vírus, ha ott van Magyarországon, elkezd terjedni, és akkor előbb-utóbb itt is felveti a fejét. Erre már volt precedens Berlusconi kormánya alatt, amikor megpróbáltak a sajtótörvényen változtatni, nem sikerült. Nagy ellenállásba ütköztek. A sajtó a szólás szabadsága minden demokratikus érzelmű embereknek az egyik legfőbb problémája és vesszőpontja. Úgyhogy ezért.

– Az olasz sajtó mennyire foglalkozik Magyarországgal? Mert azt látjuk, hogy a világsajtó tele van vele. Az olaszt kevésbé ismerem.

– Igen, most nagyon sokat. Most nagyon sokat. Egészen az új alaptörvény kiadásáig alig-alig. 2011-ben, legalábbis ahogy én tudom, csak a Repubblica foglalkozott Magyarországgal. Most a január a 2-ai budapesti tüntetés nagyon-nagyon felkeltette az érdeklődést Magyarország iránt. Minden olasz újság folyamatosan ír róla az online verzióban is, és a papír verzióban is. Minden nap van hír Magyarországról minden újságban. Blogokon, mindenütt tárgyalják a magyar helyzetet.

– Vannak az Orbán kormánynak szimpatizánsai az olasz közéletben, az olasz politikában?

– Igen, vannak, én is írok egy blogra, egy kiadónak a blogjára. Tegnap jelent meg egy cikk, amit Gyimesi Évának dedikáltam, és bizony rámtámadtak, méghozzá komoly olasz Orbán hívők.

– Hát végül is ez az az ország, ahol Berlusconi annyi éven át tudott kormányozni. És tudjuk, hogy nagyon szoros személyes és talán politikai kapcsolat is kialakult Orbán és Berlusconi között. Tehát lehetnek ott olyan emberek, akik úgy gondolják, hogy Orbán végül is ugyanolyan mint Berlusconi.

– Hogyne. Sőt, szeretnének talán Orbánt most erősebbnek érzik, határozottabbnak és szélsőségesebbnek, jobboldalibbnak, mint amennyire Berlusconit.

– Még a mentorán is túltett. Mi lett Berlusconival a lemondatása óta?

– Most szerencsére kicsikét pihenünk, és ha nem is hallgat, de nem igazán tud beleszólni semmibe. A pártja válságban van, elsősorban azért, mert az északi liga kilépett, és most ellenzéken van. De a Monti-kormánynak pillanatnyilag sikerült, ha nem is elhallgattatnia, de legalábbis félretenni őt. Hát persze majd jövőre úgyis lesz választás, és akkor sajnos ismét elő fog kerülni. Reméljük, hogy nem túlzott formában.

– Arról írnak-e vagy tudnak-e az olasz lapok vagy írtak-e az elmúlt hetekben, hogyan sikerült őt távozásra késztetni, hiszen itt Magyarországon is felvetődik, hogy talán megismétlődik az olasz példa és az Európai Unió kikényszeríti Orbán Viktor távozását.

– Csak egy gazdasági lépés volt, nem a belső ellenállás tudta őt leváltatni. Sem a külső ellenállás. Tehát nem politikai lépés volt, legalábbis ahogy én érzem, hanem kizárólag azért történt, mert Olaszország viharosan közeledett a teljes csőd, a teljes gazdasági csőd felé. Tehát jobbnak látta ő is, ha…

– A piacok kényszerítették ki.

– Igen, igen, az úgynevezett spread érték, ami nagyon rossz volt, az kényszerítette. Valószínűleg ő is érezte, hogy nem lett volna képes ezen javítani.

– Szóval az ő személye volt az akadálya annak, hogy Olaszországot finanszírozni lehessen.

– Erről van szó. Igen.

– Ha visszatérhetünk még egy pillanatra ehhez a mostani demonstrációhoz, az újságíró szövetség elnökén kívül ki az aki még meg fog szólalni. Tud erről valamit?

– Igen, Franco Siddi, a sajtószervezet általános titkára, ő szólalt fel először.

– És lesznek még megszólalók?

– A radikális párt titkára szólal most fel. És az UDC tehát az a középdemokrata párt két képviselője is fog még felszólalni.

– Ezek szerint ez komoly.

– Igen, komoly. Ők Orbánnak a néppártból, az Európai Néppártból való kilépését kérik.

– De ők nem az olasz néppárt, illetve a néppárthoz tartozó olasz pártnak a tagjai?

– Ez a középdemokrata keresztény párt. Ők néppártiak.

–Tehát olasz néppártiak kérik Orbánék kizárását az Európai Néppártból?

– Orbán személyes kizárását. Orbán személyét.

– Na ez érdekes. A magyar nagykövetség ablakából bárki kinézett? Nem látta?

– Igen, itt van is egy képviselője a nagykövetségnek, aki szétosztott egy hivatalos iratot, amely az alkotmányt, illetve az alaptörvényt magyarázza. Még nem volt alkalmam elolvasni, egy jó pár oldalas papírról van szó. Nagyon kedvesen és diplomatikusan közeledett az emberekhez.

– Hát legalább azt csinálja, amit kell ilyenkor egy diplomatának. Ezzel semmi baj nincs.

– Igen, hogyne, nagyon diplomatikus diplomata.

_______________

Az MTI híre a tüntetésről:

Olasz újságírók megmozdulása a magyar sajtószabadságért: „Magyarország ma bepiszkítja az egységes Európa képét”

A római magyar nagykövetség előtt tartott szerdán délután egyórás szolidaritási tüntetést az Olasz Nemzeti Sajtószövetség független információszolgáltatást és az Európai Unió alapvető értékeinek védelmét követelve.

A magyarországi információszabadságért, Európa hitelességéért címmel tartott megmozdulást az Olasz Nemzeti Sajtószövetség (FNSI), az olasz újságírók egységes szakszervezete kezdeményezte. Valamivel több mint ötvenfős csoport gyűlt össze a nagykövetség épülete előtt. A képviselet védelmét az olasz csendőrség biztosította. „A magyarországi események veszélyes példát mutatnak arra, minek nem szabad megtörténni Európában. A magyar, az olasz és az európai civil értékek, a szabad hírszolgáltatás érdekében vagyunk itt” – mondta hangosbemondóval tartott beszédében Franco Siddi, az FNSI titkára. Siddi súlyos problémának nevezte magyar „újságíró kollégák elbocsátását, rádiók bezárását”, azt, hogy a magyar közszolgálati médiától a napokban is szakszervezeti tagokat bocsátottak el. Bejelentette, hogy Enzo Carra és Savino Pezzotta, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) olasz parlamenti párt képviselői felhívást intéztek az Európai Néppárthoz (PPE) Orbán Viktornak a PPE-ből való kizárására. „Mi nem kérdőjelezzük meg Magyarország autonómiáját, de a nagy történelmű Magyarország ma bepiszkítja az egységes Európa képét. A jelenlegi válságban az európai kormányok ilyesmivel nem törődnek, de az információszabadság és az alapvető európai értékek tiszteletben tartása legalább olyan fontos, mint a gazdasági stabilitás” – nyilatkozta az MTI-nek Siddi, hangsúlyozva, hogy az 1908-ban alapított FNSI most először vonul utcára egy EU-s ország sajtójának szabadságáért. Roberto Natale, az FNSI elnöke felolvasta a német és az európai sajtószövetségtől érkezett szolidaritási üzeneteket. „Azt kérjük Mario Monti olasz kormányfőtől, hogy az európai kollégáival folytatott találkozóin a magyar demokráciát fenyegető veszélyről is beszéljen velük. Nem csak gazdasági, demokratikus deficit is van Európában” – mondta. A tiltakozáson felszólalt Mario Staderini, az Olasz Radikális Párt főtitkára és Tana De Zulueta újságíró, az olasz Zöldek volt parlamenti képviselője. A tüntetésen részt vettek az Amnesty International olasz tagjai és néhány Rómában élő magyar is.

A magyar nagykövetség képviselői négyoldalas olasz nyelvű dokumentumot osztottak ki a tüntetés résztvevői között a hatályba lépett új magyar törvények, közöttük a magyar médiatörvény ismertetésével. Ezt a hírügynökségeknek és újságoknak is eljuttatták, valamint feltették a követség honlapjára.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!