rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. január 11.

Andor László, európai uniós biztos

Bolgár György: - Arról szeretném a rövid összefoglalóját és talán kommentárját is hallani, hogy mi történt az Európai Bizottság ülésén azon kívül, hogy szigorú figyelmeztetéseket, rövid határidőt kaptunk. Beszéltem itt Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkárral, aki azt mondta, örül annak, hogy végre konkrét kifogásokat fogalmaztak meg velünk szemben, ezzel lehet mit kezdeni.

Andor László: - Valóban csak röviden tudok beszélni, mert most már Koppenhágában vagyunk teljes létszámban a dán elnökség kezdetén. Egy átfogó, igen széleskörű és részletekbe menő vita zajlott, de ez valójában csak a kezdete egy hosszabb folyamatnak. Ugyanis több ügyben visszatérünk a jövő héten a részletekre, főleg olyan kérdésekben, ahol a kötelezettségszegési eljárás valószínűsíthető vagy legalábbis ennek a lehetőségét vizsgálják a kollégák. Elsősorban az a három alelnök, akinek a nevét jól ismerik otthon is. Viviane Reding, Olli Rehn és Neelie Kroes…

- Ők felsoroltak konkrét problémákat azokkal a törvényekkel kapcsolatban, amelyekről szó van?

- Természetesen, például Viviane Reding alaposan elemezte a bírói függetlenség kérdését.

- Viviane Reding például megemlítette, hogy Navracsics Tibortól kapott-e választ, ami részben kielégítette, részben viszont nem? Vagy ilyenekre nem tért ki?

- Természetesen említette a levelezést, mind az elnök, mind az alelnökök beszámoltak a saját levelezésükről. De az, hogy ennek mi az értékelése, csak később fog kiderülni. Ennek többek között az az oka, hogy a levélben kapott válaszokat együtt elemzik a közben elkészült és elfogadott törvényszövegekkel, amelyek fordítása viszont időt igényel, és emiatt legkorábban a jövő héten lesz konkrét értékelés.

- Magyarán Orbán Viktor miniszterelnök válaszlevele Barroso elnöknek akkor kerül teljes mélységében a bizottság elé, ha ott lesznek a kifogásolt törvények, mondjuk a jegybanktörvény.

- Pontosan, amelyről Olli Rehn értelemszerűen beszámolt és jelezte az ő előzetes vagy valószínűsített álláspontját.

- Milyen volt a hangneme és a hangulata a Magyarországgal foglalkozó kérdések megvitatásának?

- Azt tudnám mondani, hogy a biztosok kellő komolysággal kezelik az ügyet.

- Értsem azt a komolyságon, hogy szigorúsággal?

- Igen, ugyanis nagyon ritkán fordul elő, hogy egy ország egyidőben ilyen sok kérdésben produkáljon vitatható vagy potenciálisan az uniós jogba vagy értékrendbe ütköző törvényeket. Pláne az alkotmányosság erejével. Tehát igazából ezek az ügyek külön-külön is, de így összességében mindenképpen komoly fejtörést okoznak a biztosoknak külön-külön, de összességében is.

- Ön szerint a magyar kormánynak van tennivalója ebben a következő egy hétben vagy nincs más, mint megvárni, hogy a bizottság pontosan mire szólítja fel?

- Én azt gondolom, hogy mindenképpen érdemes az érintett biztosokkal, alelnökökkel felvenni a kapcsolatot és tisztázni a dolgokat: az adott esetben gyors lépések elkerülhetővé teszik azt, hogy a bizottság megindítson egy eljárást. Ugyanakkor, ha már ilyen fázisban van az ügy, akkor végül is ezek a korrekciólépések megtörténhetnek később is. Itt igazából egy-két napnak vagy egy-két hétnek olyan nagyon sok jelentősége, azt gondolom, már nincsen.

- Arról esett-e szó, hogy az Európai Unió-, illetve az IMF-hitelkérelem függ-e a magyar törvények korrigálásától vagy ezt sem várják azonnal?

- Azt tudom megerősíteni, amit Olli Rehn már a nyilvánosság előtt elmondott. Azt mondta, hogy a hivatalos megkezdésről még nincs szó, ezeknek a részleteiről még nem volt ma szó a vitában. Nem is lehetett szó, tudjuk azt, hogy már elkezdődött a kapcsolatfelvétel a bizottság és a Nemzetközi Valutaalap között magas szinten. Most, mint tudjuk, Fellegi Tamás elutazott Washingtonba és majd a jövő héten jön Brüsszelbe is. De ezek még előzetes kapcsolatfelvételt jelentenek. Igazából a későbbiekben kezdődhet el egyáltalán a hivatalos tárgyalás a programról, illetőleg a hitelről. Itt konkrét részletekről még természetszerűleg nem volt szó. Amit Olli Rehn nyilvánosság előtt máshol már elmondott, az az, hogy a tényleges tárgyalás feltétele, hogy a Nemzeti Bank helyzete rendben legyen és ezt a jelenlegi törvény nagy valószínűséggel nem teszi lehetővé.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!