rss      tw      fb
Keres

Még egy szó az alkotmány tiszteletéről!


Pár nappal Orbán Viktor ominózus megjegyzésének elhangzása után a Magyar Köztársaság alkotmányáról („nincs semmi, amit az ember tisztelhetne benne”)* Szentpéteri Nagy Richárd alkotmányjogász is véleményt mondott a dologról, egy hosszabb interjú keretében, a Klubrádió délelőtti műsorában (Ötös), Kuncze Gábor vendégeként.** Megütközve hallgattam Szentpéterit, mert alkotmányjogi szemléletével általában azonosulni tudok, sőt, a véleményével is többnyire, akkor is, amikor politikai elemzőként szólal meg.

 

Arról beszélt, hogy az alkotmányt elvileg arra találták ki, hogy az államot korlátozza, tehát ha az állami szervek tisztelik az alkotmányt, az helyes. A polgároknak viszont szerinte nem kell különösebben tisztelniük, bár nem árt az sem, mert elősegítheti például az alkotmányos patriotizmus kialakulását. Noha a rendszerváltás idején alkotmányunk új elvi alapokra helyeződött, szellemisége is gyökeresen megváltozott, a szerkezete, nyelvezete nem, így ez a szöveg nem alkalmas rá, hogy különösebben nagy tisztelet váltson ki.

Szóvá kell tennem, mert nagyon zavar, hogy Szentpéteri, az alkotmányjogász sem a tartalma felől közelít az alkotmányhoz, amikor Orbán Viktor alkotmánykritikájáról véleményt mond. Másrészt nem értem, hogy Szentpéteri, a politikai elemző miért nem érzékeli, mit jelent anómia idején azzal előhozakodni, hogy az alkotmányban nincs semmi, amit az ember tisztelhetne.

Vajon az ilyen politikusi kinyilatkoztatásoknak mekkora a szerepük az anómia, vagyis azon  társadalmi állapot kialakulásában, amikor a  hagyományos normák és szabályok fellazulnak, általánossá válik az elbizonytalanodás a meglévő értékekben és normákban, ezért a társadalmat eddig alakító normák elveszítik befolyásukat az egyének viselkedésére? S vajon mekkora a szerepe annak, ha egy ilyen véleményt szakmai megértés fogad?

„Tisztelet” – ha egyáltalán ez a megfelelő szó az alkotmányoz való viszonyunk leírására – nem a formának, hanem a tartalomnak jár. A „nincs semmi, amit az ember tisztelhetne benne” nem azt üzeni az alkotmányról egy átlagos állampolgárnak, hogy rendben van az alaptörvény, csak jobb lenne más szerkezetben, más stílusban  és nyelvhasználattal, hanem azt, hogy baj van vele, és ha bárkik, bárhol a be nem tartásán háborognak, az nem számít. Ezt ne értené Szentpéteri?

Holott – ez a beszélgetésből is kiderült –  maga sem így gondolja. Sőt, hangsúlyozta, az alkotmány eddig betöltötte hivatását, és a megváltoztatására is csak valódi társadalmi konszenzussal kerülhet sor egy demokráciában.

 

http://tv2.hu/Videok/2009-11-10-Orban_Viktor_nem_tiszteli_az_a
**  http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20091112-105905.mp3