rss      tw      fb
Keres

Elrettentés
A dohányzás ellen harcolók 2012-től vélhetően komoly sikereket könyvelhetnek el. A cigaretta árának jelentős emelése, a forgalmazás rendszerének átalakítása, a füstölés kocsmákból, éttermekből, vasúti járművekből való teljes kitiltása mellett (az aluljárók, buszmegállók korábbi füstmentesítésén túl) a jövő év végétől egy friss kormányrendelet értelmében sokkoló fényképekkel is illusztrálni kell majd a cigarettásdobozokat. A dohányzás elleni küzdelem eszközeit illető vitáról szóló, könyvtárnyi irodalom pro és kontra érveit nem akarom újra csokorba gyűjteni, értelmetlen is volna, pláne az után, hogy várható volt: a Nyugat-Európában teret nyert szabályozás elemei előbb-utóbb nálunk is átmennek a gyakorlatba. (Bár az élet egyéb, talán átfogóbb jelentőségű területein is ilyen következetességgel érvényesítené kormányzatunk az Európai Unióban alkalmazott jogszabályokat…)

Nem a füstölés elleni harc eszközeivel kívánok ezúttal sem vitatkozni, hisz nyilvánvaló, hogy a frissen kioperált rákos tüdőkről, magzatokról, hullaházban letakart halottakról készült fotóknak és röntgenképeknek lehet komoly elrettentő hatásuk. Kérdés persze, hogy a dohányosok számának csökkenésében az orvosi szakkönyvek lapjairól cigarettásdobozokra másolt ábrázolásoknak vagy a jelentős áremelésnek lesz-e nagyobb hatása, tényleg nem tudom.

Nem is kifogásolom az üdvös hatású, életünket – szintén a füstellenes propaganda szerint – évekkel, akár évtizedekkel is megnyújtani képes rendelkezést, csupán kisebb következetlenségre szeretném felhívni a figyelmet. Azt már korábban is a célon való túllövés esetének éreztem, hogy nyugati országokban a kocsmákból is kitiltják a dohányzást. Mindig úgy gondoltam: onnan kellene azt kitiltani, ahol annak valóban nincs helye. Bizonyosan nincs helye a dohányzásnak oktatási és egészségügyi intézményekben, melegkonyhás éttermekben (a dohányosok többsége sem szereti, ha evés közben az orra alá pöfékelnek), viszont a sörözőkben, kocsmákban ugyanez a szigor egyszerűen túlzás. (Nem pusztán a vendéglátós lobbi reflexszerű, szokásos ellenérve miatt. Hiszen, ha igaz, hogy mostanáig a nemdohányzók jelenleginél nagyobb tömegei azért nem mentek be a „pub”-okba, mert ott orrot facsaróan, ruházatba fészkelően büdös van, akkor sokan nyitottak volna ilyen füstmentes intézményt, de valamiért nem tették.) Más, a szigort érvényesítő országokban megszokott látvány a kocsmák előtti járdán ácsorgó, kezükben söröskorsót szorongató tömeg, amelynek tagjai szeretnének az ital élvezetével egyidejűleg elszívni egy-egy cigarettát – talán nálunk is hasonlóan alakul majd az utcakép. Viszont a horrorfilmekbe illő, infarktussal, impotenciával fenyegető fényképek feltüntetése kapcsán érthetetlen, hogy az alkoholtartalmú italokra miért nem terjed ki ez az elrettentő szándék. Az alkoholizmus okozta egészségügyi károk, társadalmi hatások szörnyűségéről senkit nem kell meggyőzni. Miért nem kerül hát a pálinkás üvegre egy magát összehányt részegről vagy egy kioperált májról készült fotó, valami olyan felirattal, hogy nagy mennyiségben fogyasztva ilyen következményei lehetnek? (Talán azért, amire egy régi vicc utal: amikor egy alkoholistának megmutattak egy szétivott májról készült orvosi képet, úgy reagált, hogy ez tényleg borzalmasan néz ki, le is vonom a következtetést: soha többet semmilyen májat nem eszem!)

Vagyis nem a dohányzás mellett érvelek, inkább csak valamiféle következetességet hiányolok. Magyarországon 1989-ben törölték el azt a Kádár-rendszerre jellemző jogszabályt, miszerint reggel 9 óra előtt sehol nem lehetett alkoholt venni. Akkor sem az alkoholfogyasztás megnövekedett lehetőségének örültünk (legalábbis többnyire), hanem annak, hogy a döntéshozók felnőttnek tartják a társadalmat annyira, hogy egyedei képesek lehetnek saját mértékletességük korlátait megítélni. Nem is amiatt probléma az alkoholizmus, hogy ma már a reggeli boltnyitáskor is leihatja magát az, aki akarja. Talán a dohányzás kapcsán most is elég lenne elkülöníttetni a füstös és füstmentes nyilvános helyiségeket. Ha már a pesti buszmegállókban ezt egy vonal meghúzásával el lehetett érni…

(Fazekas Csaba)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!