rss      tw      fb
Keres

Majtényi László fia nem lehetett főiskolai tanár
Kedden az Index számolt be róla, hogy a főiskolai tanárok miniszterelnöki kinevezése formalitás ugyan, Orbán Viktor decemberben mégis megakasztott egy ilyen eljárást. A kivételes eset elszenvedője Majtényi György történész, a volt adatvédelmi ombudsman, Majtényi László fia. Évtizedek óta nem fordult elő, hogy formai indok nélkül hiúsuljon meg egy főiskolai tanár kinevezése.


Miklósi Gábor cikkében azt írja: „A Kádár-korral foglalkozó társadalomtörténész Majtényi György áprilisban jelentkezett az Egri Eszterházy Károly Főiskola főiskolai tanári pályázatára. Majtényi 2009 óta tanít Egerben, előtte a Corvinus Egyetemen volt oktató. A főiskola szakmai és tudományos testületeinek előterjesztései alapján az Eszterházy szenátusa egyhangúlag Majtényi pályázatát támogatta, amit továbbítottak az oktatásért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztériumba.” (A felsőoktatási törvény szerint a főiskolai tanár kinevezésére vonatkozó javaslatot a miniszter megküldi a miniszterelnöknek, aki „a főiskolai tanári munkakör betöltéséhez szükséges munkaköri címről hozott döntésével kinevezi a főiskolai tanárt”.)

„A NEFMI által szeptemberben előterjesztett főiskolai kinevezésekről szóló miniszterelnöki határozat (pdf) megjelenésére szokatlanul sokáig, december 14-ig kellett várni. A 64 fős listán Majtényi György neve nem szerepel.” „A kinevezés elmaradásának okáról sem Majtényi György, sem a főiskola nem kapott értesítést. Mivel a szenátusnak nem volt oka a korábbi szakmai döntést visszavonni, Majtényi az év végén egyetemi docensi címet kapott a főiskolától.” Az Index szerint „egyértelmű, hogy nem a minisztériumban siklott félre Majtényi kinevezése”.

Logikusnak látszik az Index feltételezése, hogy a kinevezést Orbán Viktor nem írta alá. „A miniszterelnök döntésének hátterében információink szerint az a tény állhat, hogy a történész apja Majtényi László alkotmányjogász, volt adatvédelmi biztos, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, az Orbán-kormány jogalkotási tevékenységének egyik ismert kritikusa” [és tömegtüntetés-szónok, de ez későbbi fejlemény, még nem lehetett rajta a fia „bűnlajstromán” – a szerk.].

_________________

(További részletek az Indexen)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!