rss      tw      fb
Keres

Határon túli politikusok – két látás- és beszédmód a magyar belpolitikáról
Az EMNT és az EMNP kiáll Orbán Viktor és a magyar kormány mellett a bukott magyarországi politikusok hisztériakeltésével szemben


Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) „a nemzeti összetartozás megvallásával és vállalásával” kiáll az Európai Unió által bírált Magyarország, a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök mellett – olvasható a két szervezet január 8-ai, vasárnapi közös nyilatkozatában.

A Tőkés László EMNT-elnök és Toró T Tibor, az EMNP megbízott elnöke által aláírt dokumentum szerint a bírálatok nyomán „előállt rendkívüli helyzetet akár reménykeltőnek is tarthatnák, ha arról volna szó, hogy az EU vezető politikusai végre nem csak az unió határain kívül, hanem azon belül is kiemelt ügyként kezelnék az emberi és közösségi jogokat”. Az is elvárható lenne, hogy a 20. század egyik súlyos mulasztását is orvosolják, és az önhibájukon kívül kisebbségi sorsba kényszerült őshonos nemzeti közösségek jogsérelmei és jogfosztásai ellen is felemeljék a szavukat, például a kollektív bűnösség elvén alapuló, mindmáig élő Benes-dekrétumokat hatályon kívül helyezzék.

Tőkés és Toró szerint azonban a felparázsló európai „görögtűz” nem erről szól. „Egyes nyugati körök a tárgy érdemi ismerete nélkül, a megbukott vagy egyenesen a hatalomból elcsapott magyarországi politikusok hisztériakeltésére rezonálva alkotnak sommás ítéleteket. Mások abszurdba hajlóan ’náci diktatúrát’ vizionálva követelik Magyarország megbüntetését. Többen – ’jól értesült forrásokra’ hivatkozva – a magyar kormány ’megtörését’ jelölik meg összeurópai célként. Mi több, egyesek az euroatlanti társadalmi értékrend alapját, a demokratikus választásokat semmibe véve, a magyar választópolgárok elsöprő akarata ellenére erőszakolnának új vezetést Hazánkra.”

A dokumentum szerzői azt javasolják az EU politikusainak: kérdezzék meg a „most Brüsszelben, ide-oda futkorászó, panaszkodó, feljelentgető szocialista és liberális magyar politikusokat a 2010 tavaszán megtartott magyarországi választásokról”.

Szerintük a történelem során többször része volt a magyarságnak „idegen megszállásban, így többet nem kérnek belőle”.

A nemzeti összetartozás kinyilvánítása mellett az alkotmányozó Országgyűlés kétharmados többségének arra is volt bátorsága, amivel Európa vezető politikusai nem mertek és nem tudtak szembenézni, hiszen a magyar alaptörvényben kiemelt módon ismerték el a kereszténység nemzetmegtartó szerepét, írják. „Az Európai Unió Alapjogi Chartájának előírásait is tartalmazó új magyar alaptörvény számunkra megfelelő garanciát jelent arra, hogy a demokratikus jogállamiság keretei között Magyarország megerősödjön.”

***

RMDSZ-politikus: kedvezőtlen hatással lehetnek az autonómiatörekvésekre a magyar kormányt érő nemzetközi vádak


Korodi Attila (RMDSZ), a román képviselőház külügyi bizottságának elnöke szerint a magyar kormányt érő nemzetközi vádak ronthatják az erdélyi magyarság helyzetét, mivel az autonómiatörekvésekre is kedvezőtlen hatással lehetnek. Véleménye szerint magára maradhat az erdélyi magyarság, ha Magyarország nem szerzi vissza tekintélyét a nemzetközi porondon.

A magyar kormánynak minél előbb kezelnie kell a kialakult helyzetet, vissza kell szereznie a bizalmat, és jó viszonyt kell teremtenie Európával, mert a bizalomhiány az erdélyi magyarságot is hátrányosan érinti. Ezért „csak szurkolni tudok a magyar kormánynak”, hogy minél hamarabb túljusson ezen a nehéz időszakon. Romániában az elmúlt két évben már meghozták a szükséges, „nagyon nehéz gazdasági döntéseket”, és az ország elindult egy olyan úton, amelyet az EU kedvezően ítél meg.

A politikus kedden a Duna TV Közbeszéd című műsorában arról is beszélt, hogy idén felerősödhetnek a magyarellenes hangok Romániában. A 2012-es választási évben minden politikai párt igyekszik felhasználni a nemzetiségi kérdést, ami véleménye szerint azt jelenti, hogy idén minden hónapra jut majd egy „magyar botrány”. Hiszen az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy „akárhányszor egy kritikus ponthoz ért valamilyen közvita Romániában”, előkerült a magyar téma. „A nagy pártok most már nem tudnak a válság kapcsán többletszavazatokat szerezni”, ezért veszik elő a nemzetiségi kérdést.

________________

Forrás: MTIHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!