rss      tw      fb
Keres

Az MSZP a "szétszakítás napját" összekötné az "egybetartozás folyamatával"

MTI 2010. május 21., péntek 12:33

Az MSZP azt javasolja, hogy a "szétszakítás napját kössük össze az egybetartozás folyamatával", így a trianoni békediktátum napja mellett "Európa napját, május 9-ét is nevezzük a nemzeti összetartozás napjának" - mondta Hiller István ügyvezető oktatási és kulturális miniszter pénteken, a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényjavaslat általános vitájában.

A szocialista képviselő vezérszónoki felszólalásában igazságtalannak és megalázónak nevezte a trianoni döntést.

Trianont gyakran nem minden alap nélkül hasonlították Mohácshoz, aminek nem lehetett és nem is lett ellenszere egy "ellen-Mohács", a döntő vesztes csatát soha sem egyenlítette ki egy döntő győztes csata - fejtette ki a politikus.

Kiemelte: a trianoni diktátumot ugyanígy nem egyenlítette ki egy "antitrianon", a revizionalizmus politikája, mert történelmileg és geopolitikailag vesztésre volt ítélve.

Hiller István szerint a revizionalizmusnál a II. világháborút követő "elhallgatás és elhallgattatás" politikája sem volt jobb, hiszen az égő sebek megmaradtak.

Az MSZP éppen ezért nem a revizionalizmusban, vagy az elhallgatásban érdekelt, hanem a "közösen vallott és vállalt identitás formáinak kiterjesztésében".

Kölcsey Ferenc szavait idézve Hiller István úgy fogalmazott, hogy haza és haladás ma annyit tesz, mint magyarság és európaiság.