rss      tw      fb
Keres

Betiltották a szórakoztató műsorok kétharmadát Kínában

MTI 2012. január 4., szerda 16:44

Sikeresen zárult a "túlzottan szórakoztató és vulgáris" televíziós műsorok ellen indított kampány Kínában: tavaly október óta a szórakoztató show-k kétharmada eltűnt a képernyőről - számolt be a műsorsugárzást ellenőrző Állami Rádió, Film és Televízió Hivatal.

A hatóság tavaly októberi rendelkezésében heti két adásban és főműsoridőben napi 90 percben korlátozta a szórakoztató show-k időtartamát az ország 34 műholdas adója számára, továbbá napi legalább kétórányi hírműsor sugárzását is előírta az érintett csatornáknak. A január elsején életbe lépett intézkedés hatására 126-ról 38-ra csökkent a főműsoridőben sugárzott szórakoztató műsorok száma.

Az elsősorban a tehetségkutató és társkereső programok visszaszorítására irányuló rendelkezésre a hivatal szerint a lakosság számára nyújtott "kulturális szolgáltatások" javításának érdekében volt szükség. A műholdas adók a show-k helyett "tradicionális erényeket és szocialista értékeket" terjesztő műsorokat, többek között dokumentumfilmeket, illetve kulturális és ismeretterjesztő adásokat tűztek programra.

Ezzel párhuzamosan Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök a Kommunista Párt folyóiratának legfrissebb számában megjelent írásában arra figyelmeztetett, hogy az országnak ápolnia és védenie kell saját kultúráját az "ellenséges erők" által forszírozott "nyugatosítással" szemben. "Tisztában kell lennünk vele, hogy nemzetközi erők fokozzák az országunk nyugatosítására és megosztására irányuló stratégiai terveiket. A kultúra fontos terület, amelyet e hosszú távú beszivárgás eszközeként is felhasználnak. Fel kell ismernünk e küzdelem komolyságát, meg kell kongatnunk a vészharangot (...) és hatékony lépéseket kell tennünk [a helyzet] kezelésére" - írta cikkében az államfő, arra azonban nem tért ki, hogy kiket ért "ellenséges erők" alatt, és azok milyen módon szervezkednek Kína ellen.

Kína széleskörű cenzúrát alkalmaz a vezetés által politikai és társadalmi szempontból kényesnek és ártalmasnak tartott filmekkel és műsorokkal szemben. Egyes feltételezések szerint a szórakoztató műsorok számának csökkentésére vonatkozó intézkedés a közmorál ápolása mellett arra is szolgál, hogy támogassa az állami adókat a népszerű műholdas csatornákkal szemben. Mások úgy vélik, hogy a 2012-ben esedékes hatalomváltás is szerepet játszik a médiafelügyeleti szigorban, az átmenet éveire ugyanis hagyományosan a médiaszabadság korlátozásának erősítése jellemző.