rss      tw      fb
Keres

DIW: Az év közepétől lendületet vesz a német gazdasági növekedés

MTI 2012. január 4., szerda 12:09

Az év elején valószínű stagnálás vagy recesszió után 2012 közepétől ismét lendületet vehet a német gazdasági növekedés a német DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet szerint.

A kutatóintézet elemzése szerint számos érv szól amellett, hogy a német gazdaság átmenetileg recesszióba süllyed. Emiatt az éves GDP-növekedés mindössze 0,6 százalék lesz 2012-ben.

"Az év közepétől gyorsuló lendületnek köszönhetően azonban 2013-ra már 2,2 százalékos GDP-növekedéssel számolunk" - mondta Ferdinand Fichtner, a DIW konjunktúra kutatója. "Erre azonban csak abban az esetben kerülhet sor, ha az elkövetkező hónapokban a politika megtalálja a megoldást az euróövezeti válság rendezésére" - tette hozzá.

Ha a válság tovább is elhúzódik, az már a munkaerőpiacon is érezteti majd a hatását. "Eben az esetben már valóban kialakulhat a növekvő munkanélküliség és a csökkenő kereslet ördögi köre" - fejtette ki Ferdinand Fichtner.

Amennyiben Franciaország is áldozatul esik az adósságszolgálati válságnak, az nagymértékben felgyorsítja a recessziós folyamatot. A decemberi brüsszeli csúcs nem hozott azonnali megoldást az euróövezeti adósságszolgálati válságra, hosszabb távon azonban jelentős mértékben hozzájárulhat a helyzet stabilizálódásához. "A válság megfelelő hátszelet teremt a kormánynak az európai költségvetési politikai koordináció erősítésére irányuló igyekezetéhez" - mutatott rá Ferdinand Fichtner.

Az euróövezeti és a világgazdasági problémák hátrányosan érintik a német exportőröket. "Az erősen exportfüggő német gazdaság nem vonhatja ki magát a világgazdasági konjunktúra lassulásának hatása alól. Elsősorban az euróövezeti válság következményeit érzik meg a német exportőr vállalatok" - mondta a Simon Junker, a DIW németországi szakértője. Az utóbbi időkben erőteljesen javuló belföldi keresleten is megérződhet azonban a válság hatása. "Az emberekben bizonytalanságot kelt az euróövezeti válság, ami visszafoghatja fogyasztási kiadásaikat." A bizonytalan környezetben a vállalatok is óvatosabban járnak el beruházásaikkal.

A vállalatok azonban munkaidő gazdálkodással kivédhetik egy átmeneti recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásait. Éves átlagban a DIW ezért valamivel hét százalék felett stabilizálódó munkanélküliségi rátával számol.