rss      tw      fb
Keres

Borúlátó izraeli visszhang a palesztinokkal tartott ammáni találkozó után

MTI 2012. január 4., szerda 9:47

Borúlátóan nyilatkoztak izraeli tisztségviselők a békefolyamat újraindításának kilátásairól szerdán, egy nappal azt követően, hogy a jordániai fővárosban több mint egy évi szünet után izraeli-palesztin találkozót tartottak.

"Nehéz derűlátónak lenni, mivel (a palesztin elnök, Mahmúd) Abbász továbbra is azt követeli, hogy Izrael azonnal kötelezze el magát az 1967 határok (mögé való visszavonulás) és a (telepépítések) befagyasztása mellett, s azzal fenyeget, hogy ellenkező esetben kemény lépésekhez folyamodik" - mondta az izraeli közszolgálati rádiónak nyilatkozva Zeév Benjámin Begin, a kormányzó Likud párt tárca nélküli minisztere.

"Abu Mázennek (Abbasznak) világosan meg kell mondania, hogy kész-e engedményekre és egyezségekre (...) Nagyon nehéz optimistának lenni, amikor tudható, hogy továbbra is fenntartja, soha sem fogja elismerni az izraeli zsidó államot" - hangoztatta a miniszter.

Joszi Beilin korábbi izraeli külügyminiszter, a palesztin autonómiáról kötött 1993-as oslói megállapodás egyik kezdeményezője a rádiónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy "a kötelezettségvállalásokból kiinduló megbeszélések hiábavalóak, és kudarcra vannak ítélve".

"A felek persze folytathatják a találkozókat, de minimális megegyezésre sincs esélyük" - tette hozzá Beilin, a baloldali Merec párt egykori vezetője.

Véleménye szerint "arra lenne szükség, hogy a (közel-keleti) kvartett (az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ) irányt változtasson, és javaslatot tegyen a határok átmeneti rögzítésére, kilátásba helyezve egy végleges megállapodást".

Az izraeli és a palesztin vezetés képviselői kedden első ízben találkoztak egymással 2010 szeptembere óta. Bár ammáni megbeszélésükön nem született kézzel fogható eredmény, a felek megegyeztek abban, hogy a közeli napokban további találkozókat tartanak Jordániában.