rss      tw      fb
Keres

A kínai külügyminiszter szerint országának a korábbinál nagyobb nemzetközi szerepet kellene játszania idén

MTI 2012. január 4., szerda 8:38

Bizonytalan, ám Kína számára komoly lehetőségeket rejtő év lesz a 2012-es - véli Jang Csie-cse külügyminiszter.

Bizonytalan és ingatag év lesz a 2012-es, a globális erőviszonyok átalakulása, a nemzetközi rendszer kiigazodása és változásai, az egyes szereplők közti ellentétek és interakciók a korábbinál is erőteljesebben jelentkeznek majd - jósolja Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter a minisztérium honlapján publikált közleményben. Idén Kínának a jelenleginél nagyobb szerepet kellene játszania a nemzetközi ügyekben - teszi hozzá.

A globális szintű változás a kihívások mellett óriási lehetőségeket is rejt az egyes országok számára, Kína esetén utóbbiak aránya a nagyobb. A békés fejlődés érdekében azonban a külső környezet javítására kell törekedni - véli a külügyminiszter.

Ez többek között az idén választásokat tartó országokkal - az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Franciaországgal és Dél-Koreával - való megfelelő együttműködést, s a belpolitikai tényezők külpolitikai hatásainak minimalizálását jelenti.

A Kína számára az egyik legnagyobb külpolitikai kihívást jelentő szomszédsági viszonyról szólva Jang a bizalom fokozását és a régió stabilitását segítő mechanizmusok fejlesztését szorgalmazza. A kérdés központi szerepet játszott 2011-ben is: a tavalyi év az ázsiai-csendes-óceáni térség stratégiai befolyásának növekedését hozta, a régió dinamizmusát azonban az érdekelt hatalmak fokozódó versenye nehezítette - áll a közleményben.