rss      tw      fb
Keres

Elhunyt Jerzy Kluger, II. János Pál lengyel zsidó barátja

MTI 2012. január 3., kedd 14:25

Elhunyt Jerzy Kluger, a néhai II. János Pál pápa lengyel zsidó gyermekkori barátja, aki nagy hatással volt az egyházfőnek Izrael állam és a zsidóság irányában megvalósított "forradalmian újító" politikájára.

A 90 éves, három éve Alzheimer-kórban szenvedő Kluger özvegyének közlése szerint december 31-én egy római kórházban hunyt el tüdőgyulladás következtében, és hétfőn Róma zsidó temetőjében helyezték örök nyugalomra.

Kluger és Karol Wojtyla, a későbbi II. János Pál pápa - gyerekkori becenevükön Jurek és Lolek - a Lengyelország déli részén lévő Wadowice városában egymással szemben lévő házakban laktak, ugyanabba az elemi iskolába jártak és kezdettől fogva jó barátok, játszótársak voltak, együtt fociztak, kirándultak, úsztak. "A fiatal Karol Wojtyla sokat tanult a judaizmusról Klugertől" - mondta a Reutersnek Gianfranco Svidercoschi olasz szerző, aki a néhai pápa egyik munkatársa volt, és könyvet írt az egyházfő és Kluger hosszú barátságának történetéről.

"Nagy befolyást gyakorolt a pápa életére. A fiatal Wojtyla megfordult Kluger wadowicei otthonában, segítette Jerzyt tanulmányaiban, főleg a latin nyelv terén. Kettejük között olyan barátság alakult ki, amely életre szólóan befolyásolta Wojtyla kapcsolatát a zsidósággal" - hangsúlyozta Svidercoschi, aki 1993-ban "Levelek egy zsidó baráthoz" címmel írt könyvet kettejükről.

A II. világháború kitörésétől, 1939-től, amikor a náci csapatok lerohanták Lengyelországot, Wojtyla és Kluger szem elől vesztette egymást. Klugert a háború elején a Lengyelország keleti részét megszálló oroszok letartóztatták és apjával együtt kényszermunkatáborba küldték, ám amikor Németország megtámadta a Szovjetuniót, szabadon bocsátották. Így később sikerült csatlakoznia a szövetségesek oldalán Afrikában és Európában Wladyslaw Anders tábornok vezetésével harcoló lengyel csapatokhoz, részt vett Rómától délre Monte Cassino erődjének hadtörténeti nevezetességű véres ostromában.

A II. világháború végén megtudta, hogy édesanyját megölték az auschwitzi náci haláltáborban és elhatározta, hogy Olaszországban marad. Csak 1965-ben találkozott újra Wojtylával, aki akkor már érsek volt és a II. Vatikáni Zsinat alkalmából utazott Rómába. Addig mindketten azt hitték, hogy a másik meghalt a háborúban.

Azt követően, hogy Wojtylát 1978-ban pápává választották, szorosabbra fűzték kapcsolatukat. Karol Wojtyla gyakran hívta meg a Vatikánba Rómában élő barátját. Kluger közreműködött a Wojtyla és wadowicei osztálytársak közötti találkozók megszervezésében, majd a pápa megbízásából informális kapcsolatokat épített ki a Rómában lévő izraeli diplomatákkal. Bár a Vatikán és Izrael végül csak 1993-ban vette fel a diplomáciai kapcsolatot, Kluger hozzájárult a kezdetben kétkedő izraeli hivatalosságok meggyőzéséhez - írta a pápa barátjának szerepéről II. János egyik életrajzírója, George Weigel.

A gyermekkori játszótárs jelen volt a azon a történelmi látogatáson, amelyet a pápa 1986-ban tett a római zsinagógában. Amikor 2000-ben II. János Pál személyében először érkezett katolikus egyházfő Izraelbe, Kluger a Holokauszt áldozatainak emlékét őrző Jad Vasem kapujában várta őt. Barátságuk egészen Karol Wojtyla 2005-ben bekövetkezett haláláig tartott.

Elan Steinberg, a holokauszt túlélőit és azok leszármazottait tömörítő amerikai gyülekezet alelnöke Klugerről szóló megemlékezésében kiemelte az elhunyt kapcsolatát azzal a pápával, akinek idején "forradalmi előrelépés történt a katolikusok és a zsidók kapcsolatában".