rss      tw      fb
Keres

Ortodox zsidók a holokauszthoz hasonlítják a szekuláris többség általi "üldöztetésüket"

MTI 2012. január 1., vasárnap 18:05

Ortodox zsidók jeruzsálemi nagygyűlésén a résztvevők egy része a náci haláltáborok egyenruháját idéző fekete-fehér csíkos ruhában vonult fel, így akarván tiltakozni az ellen, hogy az izraeli társadalom szekuláris többsége "üldözi" őket.

A szombat esti megmozduláson kisgyerekek is részt vettek: egy részük sárga csillagot viselt a ruháján, rajta a német Jude (zsidó) szóval. Karjukat magasba emelve vonultak az utcán, mintha megadnák magukat.

A rabruhák meg a sárga csillagok felháborodott reagálást váltottak ki a kormány egyes tagjaiból, valamint Jad Vasem emlékközpont vezetőjéből. Ehud Barak védelmi miniszter vasárnapi nyilatkozatában leszögezte: viselkedésükkel a tüntetők átléptek egy határt. "Rabruha és sárga csillag, rajta a német Jude szóval: ezek megrázó és szörnyű dolgok" - fogalmazott a miniszter. Egyúttal az ilyen jelenségekkel szembeni energikus fellépésre szólította fel az ortodoxok vallási vezetőit.

Élesen elítélte a szombati megmozdulás résztvevőinek magatartását a Jad Vasem vezetője is. Avner Salev az izraeli rádiónak adott interjúban elfogadhatatlannak nevezte a holokauszttal való visszaélést, amely "sérti a zsidók alapvető értékeit, valamint a soá túlélőinek az érzéseit".

A szombati demonstráció résztevői a "nem vallásos társadalmi többség általi üldöztetésük" ellen akartak tiltakozni. Az ürügyet egy ortodox férfi börtönbüntetése szolgáltatta. Az illetőt azért ítélte el a bíróság, mert összetörte a berendezést egy elektronikus hangszereket árusító üzletben, mert szerinte azok szerinte illetlen viselkedésre ösztönöznek.

A tüntetés másik mozgatórugója az az éleződő vita volt, amely egyre jobban szembeállítja Izrael szigorúan vallásos, illetve szekuláris (világi beállítottságú) rétegeit. Az ultraortodoxok hetek óta követelik férfiak és nők elkülönítését nyilvános helyeken: szerintük buszokon és villamosokon a nők csak hátul ülhetnének, a bevásárlóközpontokban külön pénztáraknál kellene sorban állniuk, zsinagógák előtt át kellene menniük az utca túloldalára, választáskor külön szavazóurnát használniuk és hasonlók. Ez ellen viszont egyre élénkebben tiltakozik a társadalom szekuláris része.

Legutóbb kedden volt nagyszabású demonstráció Jeruzsálem közelében fekvő Bét Semesben, a megmozduláson való részvételre Simon Peresz államfő kifejezetten biztatta az izraelieket. A demonstrálók plakátjain többek között ez állt: "Nem akarunk olyanok lenni, mint Teherán lakosai". A gyűlésen felszólaló Cipi Livni, az ellenzék egyik vezetője leszögezte: pártja harcol minden szélsőséges erő ellen, amely rá akarja kényszeríteni világnézetét a többiekre. "A szélsőségesen vallásosak nem uralkodhatnak az egész országon" - tette hozzá Livni.