rss      tw      fb
Keres

Londoni fogadóirodák: nagyobb az esélye az euróövezet szétesésének, mint Vilmos válásának

MTI 2012. január 1., vasárnap 16:24

Nagyobb eséllyel - vagyis kisebb nyereményígérettel - kínálják játékra a londoni fogadóirodák azt, hogy 2012-ben az euróövezet legalábbis részlegesen felbomlik, mint azt, hogy Vilmos herceg elválik feleségétől, Barack Obama amerikai elnök pedig bizton számíthat újjáválasztására, ha helyesnek bizonyulnak az erre jelenleg érvényes oddsok.

A legnagyobb brit online fogadóhálózat, a Paddy Power 2012-re kiírt fogadási lehetőségei között szerepel az euróövezet idei felbomlása, vagyis egy vagy több tagállam kiválása a valutaunióból. A cég ezt meglehetősen nagy valószínűséggel, így elég csekély nyereménylehetőséggel kínálja: a vasárnap erre kiírt esély 4/6 volt, ami átszámítva azt jelenti, hogy 100 fontos téttel ennek bekövetkezte esetén hozzávetőleg 166 fontot lehet nyerni.

A feltétel az, hogy a valutaunió 2012. december 30-án 22 óráig megszűnjön létezni jelenlegi formájában.

Ezt egyébként a fogadóiparban kevéssé érdekelt nagy citybeli befektetési és elemzőházak is meglehetősen nagy eséllyel jósolják.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - januárra szóló havi világgazdasági előrejelzésében 40 százalékosra becsülte az euróövezet szétesésének valószínűségét az idén, vagy legkésőbb jövőre.

Vilmos herceg és felesége, Katalin cambridge-i hercegnő válására a nagy londoni elemzőcégek nem dolgoztak ki forgatókönyveket, a Paddy Powernél viszont erre is lehet játszani. A fogadócég jelenleg 100/1 eséllyel kínálja játékra azt, hogy a legismertebb celebek és közéleti személyiségek közül a brit trón várományosa jelenti be az idén elsőként válását hitvesétől. Aki erre feltesz 100 fontot - és fogadása bejön -, az több mint tízezer fonttal lesz gazdagabb.

Az óvatosabbak kisebb kockázattal - és így kisebb nyereményeséllyel - játszhatják meg azt, hogy a hollywoodi álompár, Brad Pitt és Angelina Jolie útjai válnak szét: erre a fogadócég vasárnap 25/1-es kiírást tartott érvényben, ami 100 fontos tét esetén - prémiumokkal és levonásokkal együtt - 2600 fontos potenciális nyereménnyel kecsegtet.

Aki az idei amerikai elnökválasztás eredményére kíván fogadni, a legkisebb nyereményt attól remélheti, ha a hivatalban lévő elnök, Barack Obama újjáválasztását játssza meg. Ezt a Paddy Power 4/5-ös eséllyel írta ki; a cég számítási módszerei szerint ennek alapján 100 fontos tétre 180 fontos nyeremény kalkulálható.

A fő republikánus ellenfél, Mitt Romney győzelmére 7/4-es esélykiírással lehet fogadni, 100 font megreszkírozása esetén 275 fontos várható nyereménnyel.

A fogadóiroda szerint a "futottak még" mezőnyébe sorolható a másik lehetséges republikánus kihívó, Newt Gingrich, akinek fogadási nyerőesélye vasárnap 12/1 volt a cég kiírásában. Ez az odds száz font tétre 1300 font nyereményt ígér.