rss      tw      fb
Keres

Áldozatai is voltak az óévbúcsúztatónak - ÖSSZEFOGLALÓ

MTI 2012. január 1., vasárnap 15:24

Nem múlt el balesetek, áldozatok nélkül idén sem az újévköszöntő.

Az orosz fővárosban 58 tűzeset történt újév éjszakáján, s a pirotechnikai eszközök helytelen használata miatt 17-en sérültek meg - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma. A tűzesetek során egy ember meghalt, és kilenc embert, köztük két gyereket kellett kimenteni lángoló épületekből.

A rendőrség szerint Moszkva utcáin mintegy 300 ezer ember ünnepelte az új esztendő beköszöntét. Több mint ötezer rendőr ügyelt a rendre, és komolyabb incidensek, illetve bűncselekmények nem történtek.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere előzőleg arra figyelmeztetett, hogy az újévi ünneplések idején rendszerint nő a tűzesetek, és a tűzesetek okozta halálesetek száma. Nem rejtette véka alá, hogy kissé soknak tartja az új és a régi naptár szerinti újév közötti kéthetes ünneplést. Az elmúlt két-három évben az országban átlagban több mint száz ember halt meg naponta a mulatságok idején, s a bajt Sojgu szerint nemcsak a pirotechnikai eszközök helytelen használata okozza, hanem az, hogy nem engedélyezett, házilag készített veszélyes petárdákat és rakétákat lehet beszerezni.

Két halálos áldozata volt a szilveszteri dáridózásnak Olaszországban, s csaknem hatszázan sérültek meg - közölte az olasz sajtó.

Egy 31 éves férfi életét oltotta ki római lakásában egy nagy robbanóerejű, de rossz minőségű petárda. Négy gyerek is megsérült, egyiküknek válságos az állapota.

Halálos lövés ért egy férfit Nápolyban, ahol a szilveszterezés elkerülhetetlen kelléke a lőfegyverek ropogtatása. Az áldozat életét valószínűleg egy eltévedt lövedék oltotta ki.

Szerte Olaszországból érkeztek jelentések különféle balesetekről. A legfrissebb adatok szerint a petárdák durrogtatásában 595-en sérültek meg. A balesetek megelőzésére indított akciókban az olasz rendőrség 437 embert vett őrizetbe, 1200 rakétavetőt, nyolc lőfegyvert, több mint 64 tonna pirotechnikai anyagot, csaknem három tonna lőport, több mint nyolc tonna házilagos készítésű robbanóanyagot és 11 ezer detonátort kobzott el, lényegesen többet, mint az előző szilveszteri mulatság előtt.

Az olaszok rendesen kivették a részüket az éjszakai utcai ünneplésekből. Csaknem 300 ezren mentek el a Colosseum előtti téren tartott hagyományos újévi koncertre. A velencei Szent Márk téren pedig közel 70 ezer ember gyűlt össze, hogy pontban éjfélkor csókolózással köszöntse az új esztendőt.

Tűz ütött ki a melbourni Szépművészeti Központ tornyában az újévi tűzijáték idején, de a városi hatóságok úgy döntöttek, hogy nem szakítják félbe a látványos pirotechnikai bemutatót, hogy ne rontsák el a szilveszterezők jókedvét.

Robert Doyle polgármester elmondta, hogy a toronyban műanyag dobozokban tárolt, pirotechnikai eszközöket tartalmazó kartonhengerek kaptak lángra. Az intézet igazgatója szerint a torony negyven perc leforgása alatt leégett, és darabjai az épület kupolaszerű tetejére zuhantak. A helyszínre érkező tűzoltók mindenkit kimenekítettek az épületből, és senkinek sem esett baja.

Ekkor mintegy 600 ezer ember ünnepelte a nagyváros központjában az új esztendő beköszöntét, s a hatóságok úgy döntöttek, hogy nem állítják le a tűzijátékot.

Közel ötszáz ember sérült meg a Fülöp-szigeteken szilveszter éjszakáján a petárdázásban és lövöldözésekben a vigadalom veszélyeire figyelmeztető kormányzati kampány ellenére.

Enrique Ona Fülöp-szigeteki egészségügyi miniszter közölte, hogy a manilai repülőtéren olyan rosszak lettek a látási viszonyok a durrogtatás okozta füst miatt, hogy több járatot kellett törölni vagy átirányítani.

Röviddel éjfél után sérült mulatozók - közöttük sok gyermek - töltötték meg a kórházakat. Ona szerint 454-en sérültek meg petárdarobbanások következtében, 18 embert eltévedt golyók sebesítettek meg, illetve négy ember petárdák vagy lőpor lenyelése miatt került kórházba.

A miniszter szerint az idén valamivel kevesebb szilveszterező sérült meg, mint tavaly, de a számuk a nap folyamán még nőhet, ugyanis még nem ért véget az újévi ünneplés.

Százezrek köszöntötték Londonban és más brit nagyvárosokban az új évet, amelynek legnagyobb eseményére, a nyári londoni olimpiai játékokra a főváros nagyszabású tűzijátéka is emlékeztette az ünneplő tömeget.

Londonban becslések szerint 250 ezren nézték a szokatlanul enyhe, de esős időben az igen látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája éjfelet jelző harangjátékára kezdődött. A rendre és a biztonságra háromezer rendőr ügyelt.

A rakétákat immár hagyományos módon a parlamenttel szemközti, 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetéről, valamint a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel.

A 11 perces látványosság egyik központi elemét az idei londoni olimpia adta: London felhős egére többször is színes olimpiai karikákat rajzoltak a tűzijáték-rakéták.

A skót fővárosban, Edinburghban 80 ezren vettek részt a híres újévköszöntő utcabálon, a Hogmanayn.