rss      tw      fb
Keres

Gasparovic: nehéz év vár Szlovákiára

MTI 2012. január 1., vasárnap 14:17

Szlovákiára nem vár könnyű év, de meg lehet birkózni a helyzettel, ha a politikusok nem hárítanak át minden gondot az állampolgárokra - hangsúlyozta Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök vasárnapi újévi beszédében.

Az államfő úgy látja: a felelősség ezért a helyzetért a politikusoké, akik "túlságosan eltávolodtak az állampolgártól, annak alapvető szükségleteitől", s a problémák megoldása helyett inkább veszekednek.

Gasparovic ezért érti, hogy a polgárok jelentős része nem bízik a politikusokban és a politikai rendszerben, s úgy véli, Szlovákia rossz irányba halad.

"Tapasztalt megfigyelők azt mondják, hogy a bizalmatlanság azért nőtt meg, mert ilyen ellentétek a politikai erők között sem az egyes európai országokban sem az Európai Unióban (EU) mint egészben még soha nem voltak" - jelentette ki a szlovák elnök.

"Az élet ma megköveteli, hogy a szűk pártérdekeket nemzeti-állami, sőt magasabb érdekekkel, a mi esetünkben az EU érdekeivel váltsuk fel" - húzta alá a politikus.

Gasparovic helyesnek minősítette, hogy a mai problémák megoldása keretében az EU és maga Szlovákiai is elutasította az államadósság növelésének útját.