rss      tw      fb
Keres

A békefolyamat kudarcától óvta a közel-keleti kvartettet Abbász elnök

MTI 2012. január 1., vasárnap 13:00

Mahmúd Abbász palesztin elnök figyelmeztette a közel-keleti kvartettet: a békefolyamat kudarcát jelenti, ha nem sikerül január 26-ig újraindítania a tárgyalásokat Izraellel.

"Ha a kvartettnek nem sikerül az izraelieket és a palesztinokat a tárgyalóasztalhoz ültetni január 26-ig, ez azt jelenti, hogy elbukott a küldetés, és a palesztin vezetésnek felül kell vizsgálnia az álláspontját" - mondta Abbász a palesztin televíziónak adott, vasárnap sugárzott interjúban.

"Ha (addig) semmi sem történik, minden megoldás nyitott marad. Természetesen vannak olyanok, akik harmadik intifádáról (palesztin felkelésről) beszélnek, de állítom, hogy ez nem valószínű, és ellenezni fogom" - tette hozzá a Palesztin Hatóság elnöke.

Az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió alkotta kvartett azt kérte az izraeli és a palesztin féltől, hogy a rendezés érdekében január 26-ig nyújtsák be részletes javaslataikat a határokról és a biztonságról.

A palesztin fél saját állítása szerint a kérésre "pozitív választ" adott, nyilvánosságra is hozta az álláspontját ezekről a vitás kérdésekről, és szemére hányja Izraelnek, hogy az nem tisztázta álláspontját. Az Egyesült Államok támogatását élvező izraeli vezetők azonban csak a palesztinokkal való közvetlen tárgyalásokon akarják közzétenni a javaslataikat, és a tárgyalások bojkottálásával vádolják a palesztinokat.