rss      tw      fb
Keres

Irán szerint hatástalan az új amerikai szankció

MTI 2012. január 1., vasárnap 12:04

Az iráni kereskedelmi kamara elnöke szerint az Irán ellen meghirdetett új amerikai szankció "igazolhatatlan" és hatástalan.

Az Egyesült Államokban a hét végén érvénybe lépett egy új törvényi szabályozás, amely szerint kizárhatók az amerikai pénzügyi és tőkepiacokról azok a külföldi pénzintézetek, amelyek együttműködnek az iráni központi bankkal a kőolaj-kereskedelem finanszírozásában. A rendelkezés felhatalmazza az Egyesült Államok elnökét, hogy kivételesen és átmeneti időre felmentést adjon olyan országok pénzintézeteinek, amelyek már jelentősen csökkentették ügyleteiket Iránnal, illetve abban az esetben, ha a felmentés az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekében áll, illetve szükséges az energiapiac egyensúlya miatt.

Az OPEC-tag Irán a világ ötödik számú olajexportőre.

"Az iráni nemzet és a gazdasági-kereskedelmi tevékenység többi résztvevője más utakat és módokat fog találni" - idézte a kamara elnökét, Mohammad Nahavandiant a Students hírügynökség.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió eddig az ENSZ égisze alatt négy szankciósorozatot vezetett be Irán ellen, mert gyanúsnak tartják az ország atomenergia-progamját. A szankciók között olyan is van, amely elriasztja a külföldi cégeket az iráni olajipari beruházásoktól, és az amerikai pénzintézeteknek már eddig sem volt szabad üzletet kötni semmilyen iráni bankkal, a központi bankkal sem. Az újabb amerikai intézkedés célja tovább nehezíteni, hogy Irán megkapja a bevételt olajexportja után, de mivel ez a szankció a nem ENSZ-közreműködéssel született, és a külföldi pénzintézetek amerikai büntetésére vonatkozik, az amerikai kormánynak még meg kell szerveznie szövetségesei együttműködését.

"A szankciók növelik a kereskedelem és az üzleti műveletek költségét, de nem alkalmasak Irán politikai magatartásának megváltoztatására" - mondta az iráni kereskedelmi kamara elnöke.

A nemzetközi együttműködés esélyével kapcsolatban úgy vélte, hogy "az európai gazdasági válságra tekintettel az európai vállalatok új piacokat keresnek, a politikai vitáknak nem kell hatással lenniük a kereskedelmi kapcsolatokra".