rss      tw      fb
Keres

Iráni flottagyakorlaton közép hatótávolságú rakétákat teszteltek

MTI 2012. január 1., vasárnap 11:29

Irán közepes hatótávolságú föld-levegő rakétát indított sikeresen vasárnap a Hormuzi-szoros közelében tartott tengeri hadgyakorlat keretében - közölte az IRNA hírügynökség jelentése szerint a hadgyakorlat egyik szóvivője.

Ez a közepes hatótávolságú rakéta a legmodernebb technikával, közötte radarelhárító berendezéssel van felszerelve a rakéta röppályáját megváltoztatását célzó lopakodó ás intelligens rendszerek ellen - közölte Mahmúd Muszávi tengernagy, aki szerint ez volt az első kísérleti indítás ezzel a Iránban tervezett és épített rakétával. Azt nem közölte, hogy a rakétát szárazföldről vagy hajóról indították.

Az iráni flottamanőverekre akkor kerül sor, amikor az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei fokozzák a Teheránra gyakorolt nyomást a vitatott iráni atomprogram miatt.

A hadgyakorlat december 24-én kezdődött az Hormuzi-szorosban. Teherán azzal fenyegetőzött, hogy lezárja a világ kőolajszállítói hajóinak 33-40 százaléka által használt szorost, ha újabb szankciókkal sújtják az olajexportját.