rss      tw      fb
Keres

A kínai feldolgozóipar teljesítménye javult decemberben

MTI 2012. január 1., vasárnap 11:04

A kínai feldolgozóipar hivatalos teljesítménymutatója decemberre 50,3 pontra emelkedett a novemberi 49,0 pontról, a mutatót kezelő kínai logisztikai és beszerző szövetség (CFLP) vasárnapi közlése szerint. A szervezet a kínai statisztikai hivatal megbízásából és számára készíti e mutatót.

Az 50 pont fölötti szám ismét a teljesítmény szerény növekedését jelezte, miután novemberben első ízben csökkent a feldolgozóipar teljesítménye egyik hónapról a másikra 32 havi javulás után.

Az elemzők várakozásainak középértéke 49,1 pont volt decemberre

Ha a mutató 50 pont fölött van, az a teljesítmény növekedését jelzi, 50 pont alatt csökkenést jelent, mindig az előző hónaphoz képest. A pontosan 50,0 pont stagnálásra utal.

A decemberi részmutatók közül a termelésé jelentős növekedést jelzett 53,4 ponttal a novemberi 50,9 pont után. A fő mutatót a második hónapja csökkenő új megrendelések és azon belül a harmadik hónapja apadó új exportmegrendelések részmutatói húzták le, habár a romlás decemberben lassult az előző hónaphoz képest. A bekerülési árak harmadik hónapja csökkentek.

Idén az első negyedévben 9,7 százalékkal volt nagyobb a kínai GDP az egy évvel korábbinál. A növekedés a második negyedévben 9,5 százalékra, a harmadikban 9,1 százalékra lassult a kínai statisztikai hivatal szerint.

Erre az évre a tavalyinál lassúbb, 9,5 százalékos, a jövő évre 9,0 százalékos ütemet jósolt legutóbb, szeptemberben a Nemzetközi Valutaalap (IMF), rontva a korábbi, 9,6 százalékos, illetve 9,5 százalékos előrejelzéseit.

A világ második számú gazdasága, Kína hazai összterméke (GDP) az eddigi rekord évben, 2007-ben 14,2 százalékkal bővült. Utána 2008-ban 9,6 százalékosra, majd 2009-ben 9,1 százalékosra lassult a növekedés. Tavaly 10,3 százalékkal bővült a kínai gazdaság,

A kormány egyik tanácsadó testülete szerint az év egészében az ipari termelés növekedése átlagosan 13,5 százalékosra lassul az első félévi 13,9 százalékról éves egybevetésben, a központi bank inflációellenes pénzügy-politikai szigorításai miatt. Az export évi növekedését átlagosan 21 százalékra várják az első félévi, 24,8 százalékosra becsült többlet helyett.

A kínai központi bank november végén enyhítésbe kezdett: a kereskedelmi bankok tartalékolási kötelezettségét 21,0 százalékra csökkentette az ügyfélkövetelésekhez képest az addigi, majdnem kétévi folyamatos emeléssel elért, 21,5 százalékos rekordszintről. Ezt szükségessé tette a gazdaság lassulása, és lehetségessé, hogy az infláció csökkent.

Az HSBC bakcsoport és a Markit Economics piackutató pénteken kiadott, nem hivatalos kínai feldolgozóipari teljesítménymutatója 48,7 pont volt decemberről a novemberi 47,7 pont után, vagyis még visszaesést jelzett, habár lassúbbat, mint novemberről. A novemberi érték 32 havi mélypont volt. A mutatók utolsó negyedévi átlaga a leggyengébb volt 2009 első negyedéve óta. A nem hivatalos mutató főleg azért maradt 50 pont alatt, mert a felmérésben részt vevő vállalatok többsége a termelés csökkenéséről számolt be. A többi részmutatóban - amelyek az új megrendelések, főleg az exportmegrendelések és a beszerzési és a termelői árak további visszaesését jelezték - nem volt különbség a hivatalos adatokhoz képest.