rss      tw      fb
Keres

Hold körüli pályára a GRAIL-szondapáros egyike

MTI 2012. január 1., vasárnap 3:49

Hold körüli pályára áll szombat éjszaka a GRAIL amerikai űrszonda-ikrek egyike - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

A GRAIL-A megérkezve a Holdhoz begyújtotta fő hajtóművét, hogy lefékeződjön arra a sebességre, amely a pályára álláshoz volt szükséges. A szonda jelzése alapján a manőver az előre eltervezett szerint történt. Társa, a GRAIL-B egy nappal később teszi meg ugyanezt.

A 496 millió dolláros összköltségű küldetés keretében az űrszondákat szeptember 10-én indították a floridai Cape Canaveral légibázisról.

A következő három hónap során az űrszondák 56 kilométerre a Hold felszíne fölött, poláris pályán keringenek, mintegy "kergetőzve"

egymással. Az átlagos távolság 200 kilométer lesz az ikrek között, ám ez változik a regionális gravitációs eltérések függvényében, amelyek hol lelassítják, hol felgyorsítják az űrszondákat. Ezeket a parányi eltéréseket az űrszondák fedélzetén működő speciális rádióadók segítségével rögzítik, feltérképezve az égitest tömegeloszlását.

Az ily módon nyert adatok segítségével részletesen meghatározhatják a Hold gravitációs mezejét. Ezek az információk sok mindent elárulnak a Hold belső szerkezetéről, és arról, hogyan alakult ki, miként fejlődött égi kísérőnk, és miért "rücskösebb" az égitest "hátoldala", mint a Föld felé forduló "arca".