rss      tw      fb
Keres

Dánia átvette az EU soros elnöki tisztét

MTI 2012. január 1., vasárnap 1:02

Vasárnaptól Dánia vette át Lengyelországtól fél évre az Európai Unió soros elnöki tisztét, amelyet immár hetedszer tölt be.

Koppenhága prioritásai közé tartozik, hogy közelebb hozza egymáshoz az euróövezeten belüli és az azon kívüli országokat, és hogy segítsen a közös európai valutát használó országokat sújtó válság a leküzdésében, noha ő maga nem tagja az övezetnek.

Helle Thorning-Schmidt kormányfő a soros elnökséggel kapcsolatban hangoztatta, hogy az erők összefogása dán specialitás és, az 5,6 millió lélekszámú Dánia egyebek között ennek szellemében kívánja a 27 tagállamot tömörítő unió munkáját összehangolni.

A gazdasági növekedés terén Dánia igyekszik majd az eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetni a zöld technológiák és megújítható energiaforrásokra. Koppenhágai megfogalmazás szerint Dánia a "felelősségteljesebb", "dinamikusabb", "zöldebb" és "biztonságosabb" Európa megteremtését szeretné előmozdítani.

Az európai országok közül a bevándorlási ügyekben az egyik leginkább megszorító politikát folytató Dánia igyekszik majd a külső EU-határok biztonságának hatékonyabbá tételén munkálkodni.