rss      tw      fb
Keres

Haza és Haladás Alapítvány: a 2012-es büdzsében 80 milliárd forintos "költségvetési lyuk" van

MTI 2011. december 20., kedd 15:18

A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány legújabb kockázatelemzése szerint még az átírt, elfogadott költségvetésben is mintegy 80 milliárd forintos "lyuk" van - mondta Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány Közös kassza elnevezésű projektjének évzáró sajtótájékoztatóján a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapesttel (KFIB) együttműködésben készített elemzésről Oszkó Péter volt pénzügyminiszter és Romhányi Balázs, a KFIB vezetője adott tájékoztatást.

Romhányi Balázs kiemelte: az elfogadott költségvetésből 80 milliárd forint hiányzik, mivel az nem tartalmazza például a bankszövetséggel december 15-én megkötött megállapodás hatását.

Oszkó Péter szerint még nagyobb gond, hogy a kormány által várt 0,5 százalékos növekedéshez képest az alapítvány és az intézet elemzése a GDP 1,1 százalékos reálcsökkenésére számít 2012-ben, egyúttal arra, hogy az ország versenyképessége romlik.

A kockázatelemzés szerint azért fordul recesszióba a magyar gazdaság, mert Magyarország külpiacain várhatóan átlagosan 1 százalékos lesz a gazdasági visszaesés, másrészt a magyar gazdaságpolitikai intézkedések csökkentik a növekedés ütemét. Az elemzés készítői szerint a 2012-től érvényes tervezett gazdaságpolitikai lépések középtávon több mint fél százalékponttal ronthatják a várt GDP növekedési ütemet.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, a Haza És Haladás Alapítvány felügyelő bizottságának tagja kifejtette: jelentős kockázatok vannak továbbra is a 2012-es költségvetésben, legalább 400 milliárd forintos kiigazításra lett volna szükség, ebből 320 milliárd forintot számszerűsített a kormány. Úgy vélte: az eddig bejelentett intézkedések nem elégségesek.

"Úgy látjuk, hogy a tartalékok zárolása nem érdemi intézkedés, hiszen ez azt jelenti, hogy innentől kisebb mozgástere van a kormánynak újabb váratlan események kiegyensúlyozására" - mondta a volt pénzügyminiszter.

Oszkó Péter kiemelte: hiányoznak a tartós strukturális intézkedések, amelyek nemcsak átmenetileg javítják a költségvetés helyzetét, hanem 2012-re,2013-ra és 2014-re is biztosítják a kedvezőbb egyenleget.

Kérdésre Oszkó Péter elmondta: mivel a kormány kijelentette, hogy megállapodást akar az IMF-fel, a hitelessége azon méretődik majd meg, hogy a tárgyalásokon milyen eredményeket, kompromisszumokat tud elérni.