rss      tw      fb
Keres

Kettős állampolgárság - Pozsony szerint megdöbbentő és példátlan a magyar hozzáállás

MTI 2010. május 19., szerda 20:16

Pozsony szerint megdöbbentő, és a diplomáciában példátlan Magyarország hozzáállása ahhoz a szlovák igyekezethez, hogy Pozsony konzultáljon a kettős állampolgársággal foglalkozó magyar törvénymódosítási tervezetről Budapesttel.

A szlovák külügyminisztérium szóvivője szerdán este közölte: a pozsonyi magyar nagykövet átadta a szlovák külügyminisztériumban a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság magyar társelnökének hivatalos levelét, amelyben Budapest elutasította a szlovákok tárgyalási kezdeményezését.

"A magyar fél indoklásában az áll, hogy az új kormány felállásáig hivatalnoki kormány működik, és konzultációkról csak az új kormány felállása után lehet megállapodni" - jelentette ki Peter Stano. Leszögezte: a szlovák külügyminisztérium az indoklást megdöbbentőnek és a diplomáciai gyakorlatban példátlannak tartja.

"Szlovákia elvárja, hogy a magyar fél átértékeli hozzáállását, miután mind Robert Fico kormányfő, mind Miroslav Lajcák külügyminiszter ismételten megerősítette: a szlovák fél érdekelt abban, hogy a felmerült problémát kétoldalú tárgyalásokon rendezzék" - jelentett ki Peter Stano.

Orbán Viktor leendő kormányfő a nap folyamán egy budapesti rendezvényen reagált Robert Fico szlovák miniszterelnök szerdai bejelentésére, miszerint Szlovákia magyar-szlovák kormányfői találkozót kezdeményezett a kettős állampolgársággal foglalkozó törvénymódosítási javaslat miatt.

A Fidesz elnöke egyebek között kijelentette: "nem leszünk játszótársak semmifajta, külföldön zajló választási kampányban". Hozzátette, hogy semmilyen "provokatív kijelentésre" nem válaszolnak.

A magyar parlament alkotmányügyi bizottsága szerdán tárgysorozatba vette és általános vitára alkalmasnak találta a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítását.