rss      tw      fb
Keres

Kettős állampolgárság - Külügyminisztérium: a pozsonyi nagykövet átadta a magyar választ

MTI 2010. május 19., szerda 18:41

A pozsonyi magyar nagykövet szerdán késő délután átadta a szlovák külügyminisztériumban a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság magyar társelnökének levelét - közölte a Külügyminisztérium a MTI-vel.

Szabó Vilmos államtitkár e levélben válaszolt szlovák partnerének arra a keddi megkeresésére, amely a vegyes bizottság sürgős összehívását indítványozta a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényjavaslat miatt, és 24 órán belüli válaszadásra szólított fel. A magyar válasz értelmében a jövőbeli magyar-szlovák konzultációk témáiról, fórumáról és időpontjáról az új kormány megalakulása után és a két félnek közösen kell majd döntést hoznia - áll Balogh Dénes, a tárca helyettes szóvivője által jegyzett külügyminisztériumi közleményben.

Orbán Viktor leendő kormányfő a nap folyamán egy budapesti rendezvényen reagált Robert Fico szlovák miniszterelnök szerdai szavaira, miszerint magyar-szlovák kormányfői találkozót kezdeményezett Szlovákia a magyarországi kettős állampolgársági törvényjavaslat miatt.

A Fidesz elnöke kijelentette: amíg Magyarországon nem áll fel az új kormány, és Szlovákiában nem zajlanak le a választások, és nem áll fel ott is az új vagy régi-új kormány, addig "semmifajta üzengetésnek a sajtón keresztül nincsen semmi értelme".

A leendő magyar miniszterelnök azt mondta: "nem leszünk játszótársak semmifajta, külföldön zajló választási kampányban". Hozzátette, hogy nem válaszolnak semmilyen provokatív kijelentésre.

A parlament alkotmányügyi bizottsága szerdán tárgysorozatba vette és általános vitára alkalmasnak találta a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítását.