rss      tw      fb
Keres

Kettős állampolgárság - Nemzetközi jogász: a környező országokban élők elveszítették magyar állampolgárságukat, a "disszidensek" nem

MTI 2010. május 19., szerda 20:55

Az egykori disszidensek a szomszéd országokban élő magyarokkal ellentétben nem veszítették el magyar állampolgárságukat - mondta Kende Tamás nemzetközi jogász szerdán az MTI-nek.

A leendő külügyminiszter feltehetőleg azért mondta, hogy a "környező országokban élő magyarok azért jutnak nehezebben állampolgársághoz, mint a például az Egyesült Államokban élők", mert az úgynevezett kivándorlók és "disszidensek" nem veszítették el magyar állampolgárságukat, amikor elhagyták az országot, így gyermekeik is magyar állampolgárok, míg a környező országokban élők a trianoni békeszerződés után elveszítették magyar állampolgárságukat, így gyermekeik sem azok, és nekik, bár kedvezményesen, de honosíttatniuk kell magukat - mondta el a nemzetközi jogász.

Az MTI annak kapcsán kérdezte az ELTE jogi karának adjunktusát, hogy Martonyi János leendő külügyminiszter nemrég arról beszélt, az új parlament első intézkedéseinek egyike az állampolgársági törvény módosítása lesz. Megjegyezte: a törvénymódosítás azért is szükséges, hogy megszüntessék a szomszédos országokban élő magyarok hátrányos megkülönböztetését, ma ugyanis például egy Németországban vagy az Egyesült Államokban élő magyar könnyebben juthat magyar állampolgársághoz, mint ők.

A szakjogász felidézte: a magyar állampolgárságot az elmúlt 120 évben nem volt könnyű sem megszerezni, sem elveszíteni, a külföldre különböző korszakokban kivándorlók az esetek többségében nem veszítették el magyar állampolgárságukat, és leszármazottaik is magyar állampolgárok.

Azonban az I. világháborút lezáró békeszerződés rendelkezései alapján a szomszédos országokban "ragadt" magyarokat kötelezték arra, hogy válasszanak, melyik ország állampolgárai lesznek, és amennyiben kisebbségiként a szülőföldjükön maradtak egy másik államban, elveszítették magyar állampolgárságukat. Vagyis, a most a környező országokban élő magyaroknak igazából csak a dédszüleik voltak magyar állampolgárok, akiket - mivel egy másik ország területén maradtak - megfosztottak magyar állampolgárságuktól.

A magyar állampolgárságról szóló 1993-as törvény szerint jelenleg kedvezményesen honosítható az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem magyar állampolgár, aki Magyarországon lakik, felmenője magyar állampolgár volt, a magyar jog szerint büntetlen előéletű, megélhetése és lakóhelye Magyarországon biztosított, honosítása az ország érdekeit nem sérti, és igazolja, hogy alkotmányos alapismeretekből magyar nyelven eredményes vizsgát tett.

A "disszidensek", a például Amerikába vándorolt magyarok azonban megőrizték magyar állampolgárságukat, így az ő leszármazottaik is magyar állampolgárok - hangsúlyozta Kende Tamás. A magyar állampolgárságról szóló törvény szerint ugyanis "születésénél fogva magyar állampolgárrá válik a magyar állampolgár gyermeke". Így ők honosítási eljárás nélkül jogosultak magyar útlevélre.

Kapcsolódó a Galamusban:
A kettős állampolgárság és az Európai Egyezmény (Szigethy István jogász, volt országgyűlési képviselő - Bolgár György interjúja)