rss      tw      fb
Keres

Megszakadt a konzultáció az IMF és az EU küldöttségével – Olli Rehn személyes döntéséreMegszakadt a konzultáció az IMF és az EU küldöttségével

Megszakadt Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Európai Bizottság közötti konzultáció az elővigyázatossági hitelről; a delegáció hazautazott Budapestről - közölte Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője az MTI-vel péntek délután.

Amadeu Altafaj Tardio elmondta: a tárgyalás megszakítása összefüggésben van a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal.

Az egyeztetés megszakítása Olli Rehn személyes döntése volt.

Az IMF és az EU küldöttsége kedden négy napra érkezett Magyarországra, látogatásuk informális volt, célja pedig a januárban kezdődő hivatalos tárgyalások előkészítése.

Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi képviseletvezetője az MTI-nek korábban elmondta: egyeztetéseket folytatnak a hatóságokkal és tájékozódnak a költségvetéssel kapcsolatos fejleményekről.

Iryna Ivaschenko emlékeztetett: az IMF és az Európai Bizottság november 21-én kapott egy esetleges pénzügyi segítségre vonatkozó kérést a magyar hatóságoktól, amelyek jelezték, hogy az IMF és az Európai Bizottság által esetlegesen nyújtandó támogatást elővigyázatosságiként kezelnék.

A Nemzetgazdaság Minisztérium november 17-én közölte, hogy a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutaalappal.

***

Index: Összebalhéztunk az IMF-fel

Váratlanul megszakadt az IMF-fel folytatott tárgyalás. A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság előrehozták repülőjegy foglalásaikat és péntek reggel elutaztak Budapestről, noha az eredeti program szerint még délutánra is terveztek megbeszéléseket. Gyors távozásuknak az az oka, hogy reménytelennek látták a megegyezést a magyar féllel.

Az új  biztonsági hitelmegállapodásunkról előzetesen tárgyaló szakértők információink szerint három kulcskérdésben nem tudtak megállapodni a magyar kormányt képviselő tárgyalópartnerekkel.

Ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy inkább gazdaságpolitikai, vagy jogi konfliktusok bizonyultak feloldhatatlannak. Egyik forrásunk szerint a nézeteltérés alapvető okai a szerdán benyújtott MNB-törvénytervezettel kapcsolatos európai kifogások lehettek, de a nyugdíjállamosítás kiteljesítése csukhatta be végleg az ajtókat.

További részletek az Indexen

***

Origo: Berágott a kormányra és idő előtt elutazott az IMF

A jegybanktörvény miatt nézeteltérés alakult ki a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint az Európai Bizottság képviselői között, ami miatt már azelőtt hazautazott az IMF és Brüsszel küldöttsége, hogy az érdemi tárgyalások megkezdődtek volna a Magyarország által igényelt pénzügyi segítségről. Kifejezetten az uniós biztos személyes döntése volt a megbeszélések megszakítása.

Információink szerint több ponton ütköztek a kormány az IMF és az Európai Bizottság küldöttségének elképzelései. A jegybank függetlenségét csorbító jegybanktörvény, valamint a magán-nyugdíjpénztári rendszer végleges felszámolását előre vetítő lépések miatt alakult ki konfliktus. A kormány, illetve a kormánypárti képviselők rontottak azzal a helyzeten, hogy ma a parlamentben keresztülvitték azt a tervüket, hogy a jegybanktörvényt sürgősséggel tárgyalják meg és fogadják is el.

Az IMF és az EU képviselői úgy érezhették, hogy amíg ezekben az ügyekben tárgyal velük a kormány és nem lesz nyitott az észrevételeikre, addig felesleges itt maradniuk. Az eredeti menetrend szerint pénteken még lett volna egyeztetés a kormányzat és a két szervezet között, de ilyen helyzetben nem látták értelmét a megbeszéléseknek a nemzetközi szervezetek küldöttségei.

A forint a hír megjelenése után gyengülni kezdett, percek alatt 3 forinttal drágult az euró.

További részletek az Origón.

***

Index – Duronelly: A kormány nincs tisztában a tettei súlyával

„Úgy fest, hogy nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal” – fogalmazott a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója az IMF-tárgyalások megszakadására reagálva. A kormány nincs tisztában a tettei súlyával, véli a szakember. A kormány nem tudta felmérni, hogy mit lehet és mit nem. „Egy piacgazdaságban, ahol a jogrendnek kellene uralkodnia, nem lehet ilyen dolgokat művelni.” Duronelly Péter szerint elképzelhető, hogy a kormány nem mérte fel, hogy az utóbbi időben benyújtott törvényjavaslatoknak milyen nemzetközi visszhangjuk, és ennek milyen hatása lehet.

További részletek az Indexen

***

Rendkívüli frakcióülést tart délután a Fidesz és a KDNP

Rendkívüli frakcióülést tart péntek délután a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja - értesült az MTI. Az Origo internetes lap úgy tudja, hogy a frakcióülést az IMF-tárgyalások megszakadása miatt hívták össze.

***

Kormányszóvivői iroda: informális tárgyalások voltak, a formális egyeztetések januárban lesznek

Informális tárgyalások folytak Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság között. Ezek a tárgyalások lezajlottak - közölte a kormányszóvivői iroda pénteken az MTI kérdésére.

***

hvg.hu: Eltitkolta Orbán a bankvezérek elől az EU-IMF-tárgyalók lelépését

Gyors és fájdalommentes IMF-megállapodást sürgettek a hazai bankvilág vezetői Orbán Viktornál és a nemzetgazdasági miniszterénél egy pénteki délelőtti találkozón, melyen értékelték a tegnapi bankszövetségi megállapodást és a további együttműködés kereteiről beszélgettek.

A találkozó kedélyes hangulatban telt. A kormányfő arról elfelejtette tájékoztatni a bankvezetőket, hogy röviddel korábban megszakadtak az egyeztetések az IMF-EU-tandem Magyarországon tartózkodó képviselőivel.

További részletek a hvg.hu-n

***

hvg.hu: Szijjártó csak az újságíróktól hallott az IMF-hátraarcról

A hírről eddig nem hallott, erről a sajtó képviselőinek feltett kérdéseiből szerzett tudomást, így nem tud mit hozzáfűzni - mondta a kormány és a bankszövetség közti tárgyalásokat követően Szijjártó Péter azokra a kiszivárgott információkra reagálva, hogy az IMF küldöttsége idő előtt elutazott az országból és a tárgyalások megszakadtak. A miniszterelnök szóvivője hozzátette, erre van egy kinevezett egy tárca nélküli miniszter, majd Fellegi Tamás válaszol a kérdésekre.

További részletek a hvg.hu-n

***

Index: CNBC – Elsétált az IMF Budapestről

A vezető amerikai gazdasági hírtelevízió, a CNBC is beszámolt a kudarcba fulladt IMF-egyeztetésről. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői elsétáltak a nem hivatalos tárgyalások elől – írja a csatorna tudósítása.

További részletek az Indexen

***

Origo: Ez egy figyelmeztetés – elemzők az IMF távozásáról

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének gyors értékelése szerint a távozásban szerepet játszott a figyelmeztetés szándéka. Suppan óvatosságra intett, amíg nincs hivatalos álláspont. Szerinte a költségvetéssel valószínűleg sem az IMF-nek, sem az EU-nak nincs gondja, a magán-nyugdíjpénztárakról szóló csütörtöki bejelentése sem "oszt vagy szoroz" már, inkább az MNB-törvény lehet szerinte az indok.

További részletek az Origón

***

Londoni elemzők: jelentős piaci gyengülés jöhet, ha nincs közeledés

Jelentős piaci gyengülést okozhat a későbbiekben, ha nem közeledik a magyar kormány és az Nemzetközi Valutaalap (IMF) álláspontja a vitás kérdésekben – vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők azokra a hírekre reagálva, hogy pénteken megszakadtak Magyarország és az IMF, illetve az Európai Bizottság közötti előkészítő megbeszélések.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője kommentárjában azt mondta, hogy eddig is komoly különbség látszott a kormány, illetve IMF és a piac által szükségesnek tartott teendők között.

Az RBS vezető londoni szakértője szerint az IMF-program gazdaságpolitikai rögzítő szerepe a fő ok, amiért a piac egy ilyen programot szeretne, tekintettel arra, hogy „lanyhul a bizalom a hazai gazdaságpolitikai döntéshozatal iránt”.

Ash szerint a „kiszámíthatatlanság miatt” a befektetők jó eséllyel egy időre távol maradnak, különös tekintettel az egyébként is nehéz piaci kondíciókra.

A Royal Bank of Scotland kutatási igazgatója szerint a történtek után piaci gyengülés jöhet, és a piacok „valószínűleg még sokkal nagyobbat is gyengülhetnek, mielőtt a kormány hajlandó lesz megtenni az IMF-egyezséghez szükséges további lépéseket”.

***

Lázár: mihamarabb szülessen meg az új MNB-törvény!

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló új törvénynek minél hamarabb meg kell születnie - jelentette ki Lázár János pénteki sajtótájékoztatóján, a Fidesz-KDNP rendkívüli frakcióülése után. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a módosító indítványok megfogalmazásakor készen állnak az Európai Központi Bank (EKB) véleményének végiggondolására.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Fidesz messzemenőkig támogatja a kormányt abban, hogy még az idén benyújtotta a parlamentnek a jegybanktörvény javaslatát.

***

Index: A kormány egyelőre hallgat a balhé okáról

Bár valószínűleg csütörtök este óta ismert tény volt a magyar kormány előtt, hogy a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság delegációja péntek reggelre előrehozta elutazását, a magyar fél még pénteken délben sem adott ki hivatalos tájékoztatást a történtekről. Giró-Szász András kormányszóvivő irodáján jelezték a sajtó képviselőinek, hogy tartják magukat a korábban bejelentett irányelvekhez, és a tárgyalások befejeztéig nem kommentálják a történteket.

***

Lázár: a tárgyalások januárban megkezdődnek

Januárban megkezdődnek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval – jelentette ki Lázár János pénteki sajtótájékoztatóján a Fidesz-KDNP rendkívüli frakcióülése után. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, eddig ismerkedés, bemutatkozás zajlott a nemzetközi szervezetekkel, nem pedig tárgyalás. Az, hogy az előbbi jól sikerült vagy rosszul, egy más kérdés, mondta.

***

LMP: az államcsődöt kockáztatja a Fidesz

Az LMP frakcióvezetője szerint a Fidesz az államcsődöt kockáztatja az új jegybanktörvény benyújtásával, annak időzítésével, illetve a nemzeti bank és a bankfelügyelet összevonásának lebegtetésével.

Schiffer András kifejtette: abban a gazdasági vészhelyzetben, amiben Magyarország van, felelőtlenség ezzel a törvénnyel „borzolni a kedélyeket”. Szavai szerint annak, aki az ország esetleges hitelezőivel folytatott tárgyalások előestéjén ilyen javaslattal áll ellő, „elgurult a gyógyszere”.

"Hogy lehet ilyet csinálni? A Fidesz az államcsődöt kockázatja. Ezek az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy mit csinálnak és mivel játszanak”, mondta az LMP frakcióvezetője. Lehetne racionális vitát folytatni arról, hogyan tegyék átláthatóbbá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) működését, és akár a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonásáról is. Ez utóbbira az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabályhoz fűzött alkotmányügyi bizottsági módosító javaslat teremtene lehetőséget. Véleménye szerint azonban az előterjesztést csak az motiválta, hogy mára egyetlen független intézmény maradt, amit Orbán Viktor nem tud joystickkal rángatni: a jegybank.

***

Origo: Barcza – Nincs pánik

„Nem hiszem, hogy a fejlemények miatt nagy pánik lenne akár az állampapír-, akár a forintpiacon”, válaszolta érdeklődésünkre Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője, egyike annak a tizenegy közgazdásznak, akikkel a miniszterelnök és a gazdasági miniszter rendszeresen konzultál. „A kormány erős tárgyalópartner, ez kiderült már a bankokkal folytatott tárgyalások során is, de januárig még van idő, szerintem nincs miért aggódni.” Arra a kérdésünkre, hogy nem jelez-e különösen éles ellentétet Olli Rehn pénzügyekért felelős uniós biztos személyes döntése az előzetes, informális tárgyalások megszakításáról, az elemző emlékeztetett, Görögországnak is két hónapot kellett várnia a hitelre, de végül megkapta – és mivel a hosszú távú érdekeink közösek az unióval, joggal bízhatunk benne, hogy nekünk is megadják.

További részletek az Origón.

***

hvg.hu – Lázár: az IMF hazament várni a Jézuskát

„Meg tudom érteni, hogy valaki hazautazik, és nem Budapesten várja a Jézuskát” – így reagált Lázár János a rendkívüli Fidesz-frakcióülést követően arra kérdésre, hogy mit szól az IMF-EU delegáció távozásához. Arra kérdésre, hogy miért gyorsították fel a törvény vitáját, ha éppen ezért függesztette fel az IMF a tárgyalásokat, Lázár János kitérő választ adott: mint mondta, az alaptörvény írja elő, hogy december 31-ig meg kell alkotni a jegybanktörvényt.

További részletek a hvg.hu-n

***

Index: Elege van a piacnak a kormány húzásaiból

A kormány valószínűleg saját magának kereste a bajt, amikor túl keményen nyitott a tárgyalásokon a jegybanktörvény kapcsán. Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője Amadeu Altafaj telefonon megerősítette a Reutersnak, hogy „A Bizottság úgy döntött, megszakítják az előkészítő tárgyalásokat Budapesten. Sajnos nem kaptunk garanciákat annak a magyar kormánynak a szándékai kapcsán, amely úgy döntött, hogy továbbviszi a parlamentben a szavazás felé azt a törvényt, ami esetleg alááshatja a jegybank függetlenségét.”

***

hvg.hu: Teljes kiakadás – nem értik külföldön Orbánt

Összehangolt akció volt az IMF és az EU részéről, hogy megszakították a tárgyalásokat Magyarországgal, miután a kormány a csütörtök esti utolsó határidőig sem volt hajlandó elállni a jegybanktörvény tervezett módosításától – tudta meg a hvg.hu uniós diplomáciai forrásból. A két küldöttség ezután távozott pénteken reggel.

Forrásunk szerint teljes a döbbenet az uniós tagállamok diplomáciai testületeiben, az érintettek nem értik, miért viselkedett így a kormány, és azt sem, hogy utólag miért próbálja utólag kétségbe vonni a megbeszélések jelentőségét. „Hiába hívják informális megbeszéléseknek, ezek nem arról szólnak, hogy ’Akkor hogy van a család srácok?’, ezeken már komoly témák kerülnek terítékre, és jegyzőkönyv is készül” – mondta forrásunk.

Lásd a hvg.hu percről percre beszámolóját

***

Elemzők: bizonytalanok az IMF-EU és Magyarország közötti megállapodás kilátásai

Rontja az IMF-EU és Magyarország közötti megállapodás kilátásait a delegációk hirtelen távozása Magyarországról az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik arra is figyelmeztettek: ha a kormány nem finomít álláspontján, jelentős forintgyengülés és hozamemelkedés lehet. (A tárgyalás megszakítása, amely Olli Rehn uniós pénzügyi biztos személyes döntése volt, összefüggésben van a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal – mondta Brüsszelben Olli Rehn szóvivője.)

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője problémának nevezte, hogy továbbra is kiszámíthatatlan a magyar gazdaságpolitika. Úgy vélte: a mostani konzultáció megszakadásának egyértelműen negatív hatása lesz, a kérdés az, hogy ezek után finomít-e az MNB-törvénnyel kapcsolatos álláspontján a kormány, mert ha nem, a 2010-esnél is nagyobb árfolyamgyengülés és hozamemelkedés jöhet. Utoljára 2010-ben állt fel az IMF-EU delegációja a tárgyalóasztaltól Budapesten, de akkor az éppen zajló hitelfelülvizsgálati tárgyalásokról távoztak, ezért a piaci reakciók is markánsabbak voltak. Akkor az euró árfolyama 280 forintos szintről 290 fölé ugrott, és a CDS-felár is 50 bázisponttal emelkedett. A kérdés az, hogy a jövő januári hivatalos tárgyalások megkezdéséig enyhül-e a konfliktus. Az IMF-EU tárgyalások bejelentését a piac megnyugvással fogadta, a befektetők, bízva egyfajta költségvetési horgonyban ismét a forinteszközök felé fordultak. A megállapodás kilátásait rontja a delegáció mostani távozása, és ha a feszültség tartóssá válik, Árokszállási Zoltán szerint a piac fogja kikényszeríteni, hogy a magyar kormány ismét az IMF-hez forduljon, a jelentősen gyengülő forint árfolyammal és emelkedő állampapír hozamokkal.

Az elemző eredetileg is azzal számolt, hogy a monetáris tanács kedden 50 bázisponttal emeli a jegybanki alapkamatot, és úgy vélte: ha a mostani fejleményeket követően nem, vagy csak kisebb mértékben szigorít a jegybank, az további erős piaci reakciót vált ki majd.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy jövőre Magyarországnak 5 milliárd eurónyi lejáró adósságot kell finanszíroznia. Most a 10 éves állampapírhozamok 9 százalék környékén vannak, jóval magasabban egy IMF-hitel kamatánál. Ezért Árokszállási Zoltán szerint a jövőben sokkal inkább a piaci hangulat határozza majd meg, hogy mit tehet a kormány.

Fórian Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója is arra figyelmeztetett, hogy az IMF-tárgyalások megszakadása bizonytalanságot okoz, miután a befektetők a tárgyalások bejelentése után kifejezetten pozitívan tekintettek Magyarországra. Ezzel magyarázható az is, hogy Magyarország a régióban alulteljesítő volt a tárgyalások bejelentése előtt, majd a várható EU-IMF védőháló lehetősége nyomán felülteljesítővé vált az utóbbi napokban. Az elemző szerint a piaci szereplők számítottak arra, hogy „döcögő lesz a tárgyalás”, de arra nem, hogy az előkészítő megbeszélések megszakadnak. Mivel már igen közel van az évvége, és a befektetői aktivitás is gyenge, ezért az év végéig aligha várható turbulencia a magyar eszközök. A jövő szempontjából aggasztó, hogy a tárgyalásokat az Európai Unió szakította meg. Mégpedig azért, mert Magyarország szeretne kikerülni a túlzott deficiteljárás alól, márpedig ha az EU-val „bekeményedik” a tárgyalás, akkor a túlzott deficiteljárás alól jövőre kikerülni nem lesz könnyű, mondta Fórian Szabó Gergely.

***

Az MSZP segítséget ajánl a kormánynak a csőd elkerülése érdekében

Az MSZP politikai és szakmai segítséget ajánlott a kormánynak és a Fidesz-frakciónak annak érdekében, hogy Magyarország biztosan elkerülje a gazdasági csődöt.

Mesterházy Attila pénteken, az Országgyűlés épületében tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, káosz van a kormányban és a parlamentben is, Orbán Viktor kormányfő kezéből pedig láthatóan kicsúszott az irányítás. A szocialista párt elnök-frakcióvezetője ezért partnerséget ajánl, még akkor is, ha nem mindenben ért egyet a miniszterelnökkel.

Ám ha a kormány nem adja fel különutas politikáját, és nem fogadja el segítségüket, akkor a későbbi károkért kizárólag Orbán Viktort és kabinetjét terheli a felelősség.

Mesterházy Attila az IMF-EU tárgyalás megszakadását és a delegáció hazautazását így értékelte: a kormány és a miniszterelnök nincsenek tisztában cselekedeteik súlyával, vagyis azzal, hogy milyen következményekkel járhat az, ha nem hagynak fel szabadságharcukkal.

Ha a kabinet makacsul és felelőtlenül folytatja különutas politikáját, akkor azzal nemcsak elszigetelődik, hanem a magyar emberekkel fizetteti meg annak az árát. Mesterházy Attila úgy gondolja, utóbbit mindenféleképpen el kell kerülni, hiszen a magyar családok az elmúlt évek terhei után nem bírnak el további megszorításokat.

Az MSZP vezetője ezért felszólította Orbán Viktort, tegye világossá: korábbi politikáját kívánja folytatni, vagy „kicsit konvencionálisabb, de eredményesebb” eszközökre vált. Beszélt arról is, Lázár Jánossal folytatott beszélgetésében a Fidesz-frakció vezetőjének figyelmébe ajánlotta, hogy „nem lenne ördögtől való”, ha menesztenék Orbán Viktort és egy új miniszterelnökkel folytatnák kétharmados kormányzásukat. Mesterházy Attila emellett azt kérte, hogy a kormány ne toldozgassa, foltozgassa a költségvetést, hanem álljon elő egy valós számokat tartalmazó büdzsével, továbbá, a Fidesz-frakció vegye le a parlamenti napirendről a kormány jegybankról szóló javaslatát, illetve vonja vissza az ellenzék elhallgattatását célzó házszabály módosító indítványt is. Az MSZP elnöke emellett ismételten meghívta Fellegi Tamás tárca nélküli minisztert a szocialista párt frakcióülésére azért, hogy személyesen kaphassanak tájékoztatást az IMF-fel folytatott tárgyalások alakulásáról.

***

Az IMF az Európai Bizottsággal szoros együttműködésben, kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szorosan együttműködik az Európai Bizottsággal és továbbra is kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal, hogy döntsenek a további lépésekről – közölte az IMF pénteken. Az IMF szóvivője arról tájékoztatott: az előkészületi tárgyalásokat azért szakította meg a brüsszeli-washingtoni tárgyalódelegáció, mert az új jegybanktörvénnyel kapcsolatosan megfogalmazott aggályai ellenére a magyar kormány nem mutatott szándékot a törvény elfogadásának elhalasztására.

***

Index – Lázár: vissza fognak jönni a pénzükért

Lázár János a sajtótájékoztatóján emlékeztett arra is, hogy Magyarország tartozik pénzzel az IMF-nek és nem az IMF Magyarországnak, így mivel nem egy karitatív szervezetről van szó, „vissza fognak jönni”.

***

Fellegi: nincs szó a hivatalos tárgyalás megszakításáról

Fellegi Tamás közleményben hangsúlyozta, hogy informális megbeszélés zajlott a magyar delegáció, az IMF és az EU küldöttsége között, így a hivatalos tárgyalási folyamat megszakításáról nem lehet szó. Megerősítette, hogy a magyar delegáció továbbra is kész az előfeltételek nélküli tárgyalásra, és megjegyezte: a kormány megkapta az EKB állásfoglalását az MNB-törvénytervezetről, az abban foglalt javaslatok feldolgozása és beépítése folyamatban van.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, a magyar delegáció vezetője péntek délutáni közleményében azt írta: a felek egybevágó szándéka szerint és megállapodása alapján informális megbeszélés zajlott le a magyar delegáció, valamint a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió küldöttségei között 2011. december 15-én, Budapesten.

A találkozó célja a kapcsolatfelvétel, az érdemi tárgyalások menetrendjének és tematikájának előzetes egyeztetése volt. A megbeszélés kiemelt jelentőséggel bírt, mivel világossá tette a felek számára az álláspontokat, így a magyar kormány azok ismeretében készülhet fel a jövőbeni tárgyalásokra.

Mivel informális egyeztetés, és nem formális tárgyalási forduló zajlott le, így a hivatalos tárgyalási folyamat megszakításáról nem lehet szó. A kormány a napokban megkapta az Európai Központi Bank hivatalos állásfoglalását a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénytervezet kapcsán, az abban foglalt javaslatok feldolgozása és beépítése jelenleg folyamatban van. A magyar delegáció továbbra is kész az előfeltételek nélküli tárgyalásra, felajánlva az IMF és az EU szakértői számára a tartalmi egyeztetést az együttműködés elemeiről és a jövőbeni megállapodás pénzügyi, makrogazdasági és politikai vonzatairól. Az IMF és az EU által biztosítandó védőháló formájáról, nagyságrendjéről és feltételeiről a tárgyalási folyamat eredményeként születhet megegyezés.

***

Lázár: Orbán Viktor legalább 2014-ig Magyarország miniszterelnöke lesz, Mesterházy elmeállapota szerinte súlyosbodott

Lázár János tudatos provokációnak tartja és visszautasítja Mesterházy Attila azon pénteki, sajtóértesülésekre hivatkozó állításait, amelyek szerint a Fidesz-frakcióvezetője Hódmezővásárhelyen, az elmúlt hetekben házigazdája volt egy olyan megbeszélésnek, amelyen miniszterelnök-váltásról volt szó.

A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője az MTI-hez pénteken eljuttatott reakciójában azt írja: Mesterházy Attilának és pártjának azt ajánlom, hogy bár számukra bizonyára nehéz, de barátkozzanak meg a gondolattal, hogy Orbán Viktor legalább 2014-ig Magyarország miniszterelnöke lesz. Lázár szerint a szocialista frakcióvezető szavai csak azt bizonyítják, hogy Mesterházy is beállt azoknak a sorába, akik az euróválságot felhasználva akarják gyengíteni a demokráciákat azzal, hogy az országok élén ne az emberek által megválasztott vezetők legyenek.

„Ahogy korábban, úgy most is azt javaslom Mesterházy Attila frakcióvezető társamnak, akinek egészsége már csak kollegiális szimpátiából is fontos számomra, hogy ne halogassa tovább orvosa felkeresését.” Szerinte Mesterházy Attila nem fogadta meg korábbi felhívását, így „elmeállapota azóta súlyosbodott”. Azt ajánlja az MSZP elnök-frakcióvezetőjének, hogy „látogasson el Hódmezővásárhelyre, ahol egy átfogó, feltáró kivizsgálás keretében megismerheti a város kiváló orvosait, akik minden bizonnyal hasznos tanácsokkal tudnák ellátni”.

Mesterházy Attila sajtótájékoztatóján azt mondta: „sajtóhírekre apellálva mondtam azt, hogy úgy tudom, hogy Lázár János gazdája volt, házigazdája volt egy ilyen megbeszélésnek Hódmezővásárhelyen az elmúlt egypár hétben. Ha ez így van, akkor ez szerintem egy helyes irány, ezt erősíteni kellene, ha nem így volt, akkor is kellene rajta gondolkodni, mi van akkor, ha Orbán Viktor olyan szinten hiteltelenedik el a nemzetközi környezetben, mint ahogy azt Berlusconi esetében is láthattuk, vagy éppen Papandreu görög miniszterelnök esetében".

***

Gyengült a forint az IMF delegáció idő előtti hazautazásának hírére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken arra a hírre, hogy a tervezettnél egy nappal hamarabb elutazott Budapestről a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság delegációja, amely előzetes megbeszéléseket folytatott a magyar kormánnyal.

Az eurót késő délután 304,94 forinton jegyezték a délelőtti 301,41 forint és a csütörtök délutáni 301,85 forint után. A piacon várják az EU-IMF konzultációkkal kapcsolatos további híreket, valamint a mostani egyeztetés váratlan befejezésével kapcsolatos értékeléseket. A kereskedők mindenesetre nem számítanak arra, hogy az euró árfolyama 300 forint alá kerüljön a közeljövőben, holott a héten a jegyzés megközelítette ezt a szintet.

A svájci frank árfolyama 249,45 forint volt péntek délután, délelőtt 246,06 forinton, csütörtök délután 246,12 forinton jegyezték.

A dollár jegyzése 233,96 forintra emelkedett a délelőtti 231,58 forintról, előző nap délután pedig 232,06 forintot ért.

A japán jent 3,0070 forinton jegyezték a délelőtti 2,9707 forint és a csütörtök délutáni 2,9782 forint után.

***

Gyurcsány: közelebb a fenyegető államcsődhöz, mint bármikor

Ma közelebb vagyunk egy fenyegető államcsődhöz, mint bármikor az elmúlt években – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke pénteken győri sajtótájékoztatón arra reagálva, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság küldöttsége megszakítva a tárgyalásokat Magyarországgal az elővigyázatossági hitelkeretről pénteken elutazott Budapestről.

Gyurcsány szerint Magyarország ma nehezebb helyzetben van, mint 2008-ban, ennek egyik alapvető oka, hogy „a magánnyugdíjpénztáraktól elvett vagyon felhasználásával lenyomott költségvetési hiányszám kivételével minden gazdasági, pénzügyi adat rosszabb, mint 2008-ban”. A másik ok, hogy „mára a magyar kormánynak végtelenül rossz a megítélése a nemzetközi világban, rossz Európában, rossz a tengerentúlon”.

„A magyar kormánynak nincsenek barátai, márpedig a megállapodáshoz együttműködő partnerekre, barátokra van szükség. Ma a magyar miniszterelnök azt tudta elérni, hogy a delegáció időnek előtte becsukta az ajtót.” Az Európai Unió és Magyarország között az a vita tárgya, hogy az Európai Unió bizottsága szerint Magyarország sorra megsértette az unió szabályait. „Az utolsó csepp a pohárban a Magyar Nemzeti Bank jogállásáról szóló törvény módosításának szándéka. Az unió azt kívánta, hogy a hitelszerződés előfeltételeként meg lehessen vitatni az intézményi kérdéseket is, a jegybank jogállását, a magánnyugdíjpénztárak ügyét, az Alkotmánybíróság ügyét. Orbán Viktor miniszterelnök ettől elzárkózott.” Ezt a helyzetet csak úgy lehet feloldani, hogy a miniszterelnök megváltoztatja álláspontját. Javasolta Orbán Viktornak, hogy módosítsa álláspontját hétfőre, mire a piacok újra kinyitnak, a forinttal újra kereskedni fognak, és előzze meg, hogy a forint hétfőn nagyarányú értékvesztésen menjen keresztül, vagy a forintkötvényeket csak hatalmas kamatfelárakkal lehessen eladni. Van a Fidesznek kellő felhatalmazása és támogatottsága a parlamentben, hogy kezelni tudják „a jelentős, részben általuk létrehozott válságot”.

„Nem azt kívánjuk, hogy új választás legyen, hanem azt kívánjuk, hogy a kormány térjen vissza a józan, felelős politikához.” Gyurcsány Ferenc szeretné, hogy a következő két nap alatt a miniszterelnök és kormánya értse meg, „hogy olyan útra tévedt, amelyen tönkremehetünk”.

***

Mesterházy: Orbán elvesztette józan ítélőképességét

A kormánynak fogalma sincs, hogy milyen irányba vezeti az országot. Az IMF-tárgyalások megszakadása azt mutatja, hogy a kormány nincs tisztában azzal, hogy a döntései milyen károkat okoznak Magyarországnak - mondta az MSZP elnöke pénteken Tatabányán, ahol a megyei MSZP pártértekezlet előtt tartott sajtótájékoztatót.

„A képviselőknek az lenne a dolga, hogy a helyes útra tereljék vissza a kormányzatot. Mi erre többször felszólítottuk a Fidesz-frakciót. Láthatóan mindenben felsorakoznak Orbán Viktor különutas politikája mögé, és még akkor is megteszik ezt, ha a miniszterelnök elvesztette józan ítélőképességét.” Ma az Európai Unió pénzügyi biztosa arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy megszakadtak a tárgyalások Magyarországgal. Ezzel szemben pár órával ezelőtt Lázár János arról beszélt, hogy a tárgyalás nem szakadt meg, hiszen még csak barátkoztak a delegációk egymással. „Két lehetőség van, van a pénzügyi biztos hazudott, vagy Lázár János. Én azt gondolom, hogy Lázár János hazudott és már többedik alkalommal próbálja a miniszterelnök téves döntéseit, a Fidesz-kormány hibáit hazugsággal palástolni.”

***

Simor András: van remény arra, hogy jó jegybanktörvény szülessen

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint van remény arra, hogy jó jegybanktörvény szülessen, a pénteken beadott módosító javaslatok, főleg Rogán Antal (Fidesz), a parlament gazdasági bizottságának elnöke által benyújtott két módosító indítvány nagyon pozitív irányba befolyásolja a parlament előtt lévő jegybanktörvény-javaslatot. Simor a Duna Tv péntek esti Közbeszéd című műsorában kitért az elől, hogy értékelje az IMF/EU-delegáció hazautazásának hírét, annyit azonban közölt, az IMF/EU-delegáció váratlan elutazásának hatása nem jó, hiszen a forint már gyengült a hír hatására. Amikor a kormány úgy döntött, hogy új megállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val, a piac nagyon pozitívan fogadta, beárazta, a váratlan elutazás viszont kedvezőtlen érintette, érinti a magyar eszközözők árazását. Simor kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől is, hogy nem túl korán utazott-e az IMF/EU-delegáció, hisz a váratlan elutazás oka épp a jegybanktörvény tervezett elfogadása volt, és ehhez még érkeztek módosítók. Az MNB elnöke szerint a lényeg, a legfontosabb az, hogy olyan jegybanktörvény szülessen, amely „azokat a célokat, amelyeket a magyar Országgyűlés kijelölt az MNB számára, a leginkább szolgálja”.

***

Az amerikai külügyi államtitkár-helyettes kritizálja a magyar kormányt

Thomas O. Melia, az Egyesült Államok helyettes külügyi államtitkára a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy az Orbán-kormánynak a független demokratikus intézmények kiiktatására törekvése aggodalommal tölti el az amerikai kormányzatot. Ugyanő az origo.hu-nak azt mondta: jelenleg leginkább az igazságügyi átalakítás aggasztja az Egyesült Államokat. Mindkét interjú péntek este jelent meg a hírportálokon.

A hvg.hu-nak a politikus arról beszélt, hogy Magyarországon több olyan jogszabályt léptettek életbe, amellyel „eliminálni akarják a kormányzati hatalommal szembeni fékeket és ellensúlyokat”. Szerinte „az utolsó pillanatokban módosítanak egyébként sem rendesen áttárgyalt törvényjavaslatokat”, és ebből kizárják az ellenzéket és a szakértőket. Példaként hozta fel erre, hogy a jegybank vezetőinek bevonása nélkül akarnak törvényt hozni a jegybank önállóságának csorbításáról. Szerinte ezzel a szabad piacgazdaság működésének egyik legfőbb letéteményesének függetlensége kerülhet veszélybe, és „emiatt van igazán kétségbe esve a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és vélhetőleg az Európai Központi Bank is”.  Az EU- és IMF-küldöttség budapesti látogatásának megszakításáról a hvg.hu-nak azt mondta: Magyarországon olyan irányba mennek a dolgok, hogy gyengül a demokrácia, mert „egyre szűkebb kör kizárólagos birtokába kerül a hatalom”. A különböző tisztségekre szóló kinevezésekről úgy vélekedett, azok „egyetlen párt, egy bizonyos kormány pozícióját” hivatottak tartósítani a választási ciklus utáni időkre is.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!