rss      tw      fb
Keres

Ebadóról döntött a kaposvári közgyűlés

MTI 2011. december 15., csütörtök 21:41

A megyei jogú városok közül elsőként a kaposvári közgyűlés döntött az ebadóról, figyelembe véve a lakosok és helyi állatvédő szervezetek véleményét.

"Ez nem adó, de adók módjára behajtható hozzájárulás" - határozta meg az ebadóként ismertté vált rendelettervezetet a csütörtöki közgyűlésen az előterjesztő Kéki Zoltán címzetes főjegyző, hangsúlyozva: az előkészítők a köztisztaságot és a rendet tartották szem előtt.

A főjegyző elmondta, hogy Kaposvár polgármestere levélben kérte a városlakók véleményét arról, hogy legyen-e ebrendészeti hozzájárulás, és ki kaphasson mentességet. Ismertetése szerint csaknem háromezren válaszoltak, és több mint 80 százalék egyetértett az ebrendészeti hozzájárulás bevezetésével.

A levelek alapján a többség elvárja, hogy a közterületek, játszóterek használatára vonatkozó rendelkezéseket megszegők, valamint a köznyugalmat zavaró kutyatulajdonosok ellen "keményen" lépjen fel az önkormányzat, bírságolja meg szabálysértőket - mondta a főjegyző.

Megemlítette, hogy a Megyei Jogú Városok Jegyzői Kollégiumának minapi ülésén is szóba került a rendelettervezet, és kiderült, hogy szinte kivétel nélkül valamennyi megyei jogú város fontolóra vette, hogy be fogja vezeti.

Szita Károly (Fidesz) polgármester hozzátette: azt mérlegelték, hogy egy ebrendészeti rendelet hozzásegít-e ahhoz, "kutyafronton is rendet tartsunk ebben a városban". A lakosság többsége és az állatvédő civil szervezetek - tizenegy ilyen van Kaposváron - is azt mondják, szükség van rá.

A 62 év feletti egyedülálló időseknek egy kutya után nyújtott mentesség mellett az ivartalanított, valamint a menhelyről kivett kutyák után nem kell adót fizetni. A hozzájárulás két kutya tartása esetén ebenként 3 ezer forint, minden további kutya után 6 ezer forint, míg a veszélyes kutyák tartóinak 20 ezer forintot kell fizetniük. A befolyó összegből - évente 10-15 millió forint - az ebrendészeti feladatokat látnák el.

A fideszes többségű testület - mindeddig példa nélküli módon - leszavazta a polgármestert, aki két kutya ingyenessége mellett érvelt a 62 év felettiek esetében.

A közgyűlés által elfogadott rendelet 2012. június elsejével lép hatályba.