rss      tw      fb
Keres

EBH: a romákat éri a legtöbb diszkrimináció Budapesten

MTI 2011. december 13., kedd 12:36

A romákat éri a legtöbb diszkrimináció Budapesten az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) érkezett jelzések, panaszok szerint, de az anyaság és az életkor miatt is gyakori a hátrányos megkülönböztetés. A hatóság referensi hálózata már valamennyi megyében elérhető.

Az EBH képviselői kedden, budapesti sajtótájékoztatón ismertették az Európai Unió által finanszírozott, két éve indult és 2013-ig tartó Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) társadalmi szemléletváltást célzó projektjeit, ezek között a folyamatban lévő kutatásokat és képzéseket.

A hatóság szerint a romákkal szembeni diszkrimináció az iskolai szegregációban és a munka világában érzékelhető a leginkább, bár utóbbit nehezebb tetten érni, mert gyakran a kiválasztási eljárásig sem jutnak el a kisebbséghez tartozók.

Csókás Erna budapesti referens a fővárosi adatokat ismertetve elmondta: a panaszosok 30 százaléka a nemzeti vagy etnikai származása miatti megkülönböztetés miatt fordult a hatósághoz, de sokan jelentkeztek anyasággal, terhességgel, életkorral, politikai véleménnyel, fogyatékossággal vagy egészségi állapottal kapcsolatos diszkrimináció miatt is.

A sajtótájékoztatón felszólalt egy kismama, akit elmondása szerint a volt munkáltatója azt követően kezdett el zaklatni, hogy ő a várandósságát bejelentette. A kiszolgáltatott helyzetben lévő nő a hatósági eljárásban az általa felvett telefonbeszélgetésekkel tudta bizonyítani a vele szembeni durva eljárást.

Az EBH kártérítést ugyan nem ítélhet meg a hozzá panasszal fordulók javára, ám a sérelmet szenvedett emberek "mentális" elégtételt kaphatnak, míg a jogsértést elkövetőket akár 6 millió forintos pénzbírsággal is sújthatja a hatóság.

Az MTI kérdésére az EBH munkatársai azt közölték, élnek a pénzbírság eszközével, eddig a legnagyobb büntetést - 5 millió forintot - egy bankkal szemben szabták ki egy szolgáltatás igénybevételének a megtagadása miatt. Tájékoztatásuk szerint a napokban zártak le egy olyan ügyet, amelyben szexuális zaklatás miatt egymillió forint volt a kiszabott bírság.

Pánczél Márta projektvezető azt közölte, hogy a 2009-ben indult, mintegy 911 millió forintos uniós támogatással futó programban eddig mintegy 3.500 embert értek el. Elmondta, referensi hálózatukat megyei szintűvé fejlesztették, hogy az ország minél több helyén elérhetőek legyenek, és havonta már kistérségi rendezvényeket is tartanak.

Közlése szerint a 2005-től működő közigazgatási szerv feladata a diszkriminációs jelenségek hatósági eszközökkel való visszaszorítása. A projektvezető jelezte, munkatársaik tudják, és az eljárások során szembesülnek is azzal, hogy egy társadalmi problémát önmagában, azt a jog eszközeivel kezelve nem lehet megoldani. Mint mondta, ezért dolgoztak ki programot, amelyben egyebek mellett "társadalmi érzékenyítésre" is vállalkoztak.