rss      tw      fb
Keres

„Hajmeresztő” és „jobb távol maradni Budapesttől” – amerikai apróságok Magyarországról
Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász a The New York Times honlapján The Conscience of a Liberal (Egy liberális lelkiismerete) című blogjában két apró írásban foglalkozott Magyarországgal (vasárnap a véleményoldalon megjelent hosszabb írását – Depression and Democracy – szerdán olvashatják kiemelt híreinkben).Paul Krugman


December 9-én írja Peripheral Stories (Történetek a perifériáról) című írásában: „A tegnapi nap egy részét beszélgetéssel töltöttem a Princeton Egyetem Law and Public Affairs programja keretében. Beszélgetőtársaim Magyarországról akartak hallani. Hajmeresztő – és nemcsak a gazdasága miatt. Mit tesz majd az EU, ha az egyik tagja belecsúszik a diktatúrába?”

December 11-én Central European Shadows (Kelet-európai árnyak) című jegyzetében ezt írja: „Nem keltett túl nagy médiafigyelmet, de az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) múlt hónapban adta ki éves jelentését az átalakulásról (Transition Report), és az egyik fejezetet annak szenteli, hogy az európai átalakuló gazdaságokban romlott a demokráciába és a piacokba vetett bizalom; jelentősen gyengült a demokrácia támogatottsága, erős összefüggésben a mélyülő gazdasági válsággal.

Ettől a képtől pedig mindenkinek, aki érzékeny a történelemre, megfagy a vér az ereiben: a Magyar Gárda, a Jobbik nevű párt paramilitáris szervezete.” [És itt Krugman ezt a meglehetősen rossz minőségű képe mellékeli]:


***

Az amerikai ArtsJournal nevű kulturális portálon Norman Lebrecht angol író, kulturális szakíró és BBC-s műsorvezető jegyzete volt olvasható december 11-én Budapest egy megrögzött antiszemitát nevezett ki az Új Színház élére címmel.


„Mindig veszélyes, ha egy külföldi megpróbál értelmet találni a magyar politikában, de az itt következő eseményeket széles körűen megerősítették. Úgy tűnik, Budapest polgármestere, akit a szakma erősen támad, mert a szélsőjobboldali színészt, Dörner Györgyöt nevezte ki az Új Színház igazgatójának, egy megrögzött antiszemita íróval, Csurka Istvánnal erősítette meg a pozícióját, aki művészeti igazgató lesz.

Csurka, aki korábban parlamenti képviselő volt, a 2001. szeptember 11-ei támadást ’a palesztinai népirtásra’ adott válasznak tartotta, és egy sor eufemizmust használ, amikor a zsidókat és a ’nem magyarokat’ támadja, akiket felelősnek tart az ország összes gazdasági bajáért.

Christoph von Dohnanyi, a karmester két budapesti koncertjét mondta le, mert nem volt hajlandó fellépni ’egy olyan városban, amelynek a polgármestere egy színház igazgatását két közismereten szélsőjobboldali antiszemitára bízta’.

Noha tömegdemonstrációk is voltak [a döntés ellen], a polgármester, Tarlós István kiállt fanatikus párosa mellett, akik februárban foglalják el a hivatalukat. Jövőre jobb lesz távol maradni Budapesttől.”Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!