rss      tw      fb
Keres

Megkegyelmez a FideszMegkegyelmez a nyelvvizsga nélküli diplomásoknak a Fidesz – ezzel a címmel jelent meg az Origón az a hír, hogy az oktatási államtitkárság és a parlament  megegyezett arról, hogy 2013-ig – az oktatási intézmények döntése alapján – kiadhatók a diplomák azoknak a hallgatóknak, akik minden egyes tanulmányi kötelezettségüknek (szakdolgozat, államvizsga stb.) eleget tettek, de nem tudták letenni egyetlen idegen nyelvből sem a C típusú nyelvvizsgát.

A cím nagyon találó. Pontatlanul fogalmaz ugyan, amikor diplomásokról beszél, hiszen arról van szó, hogy felsőfokú végzettséget igazoló oklevelet kaphatnak a nyelvvizsgával nem rendelkező hallgatók, de nem ez a lényeg. Az oktatási törvényhozásban uralkodó szellemiséget ragadja meg nagyon hitelesen. Azt az úri önkényt, amely kénye-kedve szerint helyez hatályon kívül egy több mint másfél évtizede érvényes előírást úgy, hogy akikre vonatkozik, kegyelemként élik ezt meg.

Egy kötelezettség kimeneti szabályozását függeszti fel úgy, hogy a benyújtott törvénytervezetben ugyanez a kötelezettség bemeneti szabályozásként jelenik meg. Magyarul: miközben – kegyelemből – nyelvvizsga nélkül hagyhatják el a végzettek az intézményt, a bejövők csak nyelvvizsgával léphetnek be oda. Ravasz trükk a döntés jogát az intézményekre hárítani: gondolják csak azt az érintettek azt, hogy „azok felül” az oktatási kormányzatban jó emberek, de „itt lent” a rektor, az egyetemi, főiskolai szenátus tagjai rosszak, mivel kegyetlenül megtagadják tőlük azt a lehetőséget, amit a szomszéd kerületben, városban vagy megyében levő intézmény megad hallgatóinak.

Egyébként minek is a nyelvtudás – a világban való tájékozódás eszköze – egy „fentben és lentben”, kegyelemben és büntetésben gondolkozó alattvalónak?

(Huszár Ágnes)