rss      tw      fb
Keres

Rontott Franciaország szuverén besorolásán a kínai Dagong

MTI 2011. december 8., csütörtök 12:57

A kínai Dagong hitelminősítő intézet a vártnál alacsonyabb növekedés miatt nem teljesülő deficitcsökkentési célkitűzésre és az euróövezeti adósságszolgálati válság járulékos hatásaira hivatkozva rontott Franciaország szuverén besorolásán.

A Dagong "A+"-ra sorolta vissza "AA-"-ról a francia szuverén besorolást. A kínai hitelminősítő ezzel a lépésével szigorúbban járt el nyugati társintézményeinél, amelyek mindegyikénél elsőrendű, "AAA" besorolást élvez Franciaország a többi öt azonos besorolású euróövezeti országnál rosszabb költségvetési helyzete ellenére is.

A Standard and Poor's a többi "AAA" besorolású euróövezeti országgal együtt rontást valószínűsítő figyelő listára vette a francia besorolást még a hét elején.

A Dagong becslése szerint a francia gazdaság jövőre mindössze 0,3 százalékkal növekszik majd, lényegesen a francia kormány által jelzett 1,0 százalékos alatt, és emiatt nem lesz teljesíthető a GDP-arányos költségvetési hiány 4,5 százalékra csökkentését előirányzó költségvetési terv.