rss      tw      fb
Keres

Belgrád tagjelölti státusát kérik a Szerbiában élő nemzetiségek

MTI 2011. december 8., csütörtök 13:10

Tagjelölti státus megadását kérték Szerbia számára az EU-tól a Szerbiában élő nemzetiségek pártjai csütörtökön abban a levélben, amelyet Stefan Fülének, az Európai Unió bővítési biztosának küldtek.

A nemzetiségi pártok levelében egyebek között az áll, hogy "a demokráciára, a jog uralmára, az emberi és a kisebbségi jogokra, a gazdasági felemelkedésre és gyermekeink jövőjére nézve sorsdöntő pillanatban Szerbiának segítségre van szüksége oly módon, hogy pozitív választ kap uniós tagjelöltségi státusára vonatkozó kérését illetően".

A tömegtájékoztatási eszközökhöz eljuttatott levélben kiemelték, hogy a "nemzetiségi közösségek legnagyobb része bízik Szerbia mielőbbi uniós csatlakozásában" és abban, hogy a szerb hatalom ezáltal "jobban fog viszonyulni a nemzeti közösségekhez, jobbak lesznek a kommunikációs lehetőségek a kisebbségek anyaországaival, amelyeknek egy része már tagja az EU-nak, vagy a közeljövőben tagjává válik".

Szerbia csatlakozásával jelentősen javulhat a szerb hatóságok részéről azon szükségletek megértése, amelyekre "a nemzetiségeknek szükségük van ahhoz, hogy megőrizzék identitásukat és kultúrájukat, ami jelenleg nem a legjobb módon van megoldva".

Szerbia uniós közeledésével "lecsillapodhatnak azok a politikai és etnikai feszültségek, amelyek immár két évtizede teherként nehezednek a volt Jugoszlávia térségében élő minden polgárra, de legfőképpen a kisebbségek közösségeinek a tagjaira, akiknek a száma az említett időszakban 20 százalékkal csökkent".

Az uniós bővítési biztoshoz írt levelet a Vajdasági Szlovákok Pártja, a Bosnyákok Demokratikus Közössége, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Macedónok Demokrata Pártja, a Horvátok Demokratikus Közössége, a Magyar Polgári Szövetség és a Romák Pártjának képviselői írták alá.