rss      tw      fb
Keres

Fehéroroszország: elnöki rendelettel ellenőrzik az internethasználatot Fehéroroszországban

MTI 2010. február 1., hétfő 20:32

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn rendeletet írt alá az internet ellenőrzéséről, ami az ellenzék szerint nem más, mint kísérlet a "szabadság utolsó védőbástyájának" lerombolására.

"Az állam és polgárai biztonságának szavatolásának céljából az internetes szolgáltatók 2010. július 1-jétől kötelesek azonosítani az internethasználathoz igénybe vett adathordozókat (számítógépeket, mobiltelefonokat), és megőrizni a hordozókra és a nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó adatokat" - áll a rendeletben.

Aljakszandr Lukasenka nemrégiben az elnöki hivatal mellett működő elemző központot hozott létre, amelynek a feladata az interneten terjeszthető információk körének meghatározása és a doménnevek kiosztása.

A rendelet értelmében a internetszolgáltatónak a központ kérésére 24 órán belül le kell tiltania a hozzáférést.

"E szervezet kérésére a honlapunkat vagy bármelyik honlapot blokkolni lehet. Ez az internet, a szabad sajtó utolsó védőbástyája lerombolásának az eszköze" - közölte Natalja Radina, a charter97, a leglátogatottabb ellenzéki honlap adminisztrátora.

Fehéroroszországban a nem állami tulajdonú lapok nagy részét bezárták, független rádió vagy televízióállomás sem működik, így az internet lett a tekintélyelvű rendszerben a független információáramlás egyik legfontosabb eszköze.