rss      tw      fb
Keres

Legalább 100 milliárd forintra emelik az MFB jegyzett tőkéjét

MTI 2010. május 18., kedd 16:54

Legalább 100 milliárd forint lesz az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jegyzett tőkéje a jelenlegi 60 milliárd forinttal szemben, ha a parlament jóváhagyja az erre vonatkozó törvénymódosító javaslatot, amelyet Matolcsy György és Fónagy János fideszes képviselő nyújtott be kedden.

A minimális jegyzett tőkét 2010. december 31-ig kell elérnie a pénzintézetnek. A bank felett a tulajdonosi jogokat a nemzeti fejlesztési miniszter fogja gyakorolni.

A módosítás nyomán a banknak egy vezérigazgatója lehet. Ugyanakkor a vezérigazgató az igazgatóság elnöke is, aki jogosult az elnök-vezérigazgatói cím használatára.

A Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló törvénymódosító javaslat indoklása szerint az MFB jegyzett tőkéjének felemelése "javítja a bank tőkeszerkezetét, elősegíti a bank katalizátor szerepét a gazdasági válság következtében beszűkülő hitelpiacon a pénzpiaci források bevonása és azok kihelyezése során".

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) portfoliójából az MFB-hez kerül többek között a Magyar Export-Import Bank, a Magyar Exporthitel Biztosító, a Diákhitel Központ, az Állami Autópálya Kezelő, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő, a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt., a Magyar Turizmus Zrt., az erdőgazdaságok, a lóversenytársaságok, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, az ITD Hungary Zrt. és a Regionális Fejlesztési Holding.

Az MFB tulajdonnal rendelkezhet többek között a Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-ben, a Magyar Követeléskezelő Zrt.-ben, a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt.-ben, és abban a vegyesvállalatban, amelyet a Magyarország területén történő tranzitszállítást szolgáló gázvezeték megépítésével kapcsolatos magyar-orosz együttműködési megállapodás alapján hoznak létre. A módosító javaslat ugyan nem nevezi meg, de minden bizonnyal a Déli Áramlatról van szó.

Az MFB többletfeladatokat is kap: a nemzetgazdasági szempontból kiemelt állami és önkormányzati fejlesztések, beruházások hitel- és tőkefinanszírozása kiegészül az agrár és a turisztikai fejlesztésekkel. Eddig nevesítve az infrastrukturális, a környezetvédelmi, a munkahelyteremtő, az oktatási, a sport és a szabadidős célú beruházások, valamint a térség- és településfelzárkóztatást szolgáló beruházások finanszírozását nevezte meg a törvény.

A törvénymódosítás egyértelművé teszi azt, hogy fejlesztési célú hitelnek, illetve kölcsönnek minősül az MBF portfoliójába tartozó társaságoknak adott hitel is.

A törvénymódosító javaslat kiegészíti a törvényt azzal, hogy az MFB nemcsak forgalomképtelen, hanem biztosítékul adása is semmis.