rss      tw      fb
Keres

Különálló külföldi választókerületnek javasolja a Székelyföldet a Székely Nemzeti Tanács

MTI 2011. december 5., hétfő 10:29

Különálló külföldi választókerületnek javasolja a Székelyföldet a Székely Nemzeti Tanács, mivel - indoklásuk szerint - a romániai régióban jelentős számban élnek magyar állampolgárok, és Romániának is van külföldi választókerülete.

Mivel az egyszerűsített honosítási eljárás nyomán máris nagyszámú magyar állampolgár él, Magyarország határain kívül, és ezek jelentős hányada Székelyföldön, ezért Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) december 2-án Budapesten megtartott plenáris ülésén arra tett javaslatot, hogy a Székelyföld, "mint különálló, külföldi választókerület jelenjen meg a magyar választási törvényben" - derül ki az SZNT sajtóosztályának az MTI-hez eljuttatott közleményéből.

A székelyföldi autonómia megteremtését feladatának tartó civil szervezet a javaslatot azzal indokolja, hogy a román választási törvény alapján Romániának is van külföldi választókerülete, amely négy egyéni választókörzetből áll.

"A magyar állampolgárok egyenlősége, amely mellett Magyarország kormányának tagjai többször is hitet tettek, csak akkor valósul meg, ha ugyanazon választási rendszer szerint szavazhatnak a Magyarországon állandó lakhellyel nem rendelkező választópolgárok, mint az anyaországiak" - olvasható a nyilatkozatban.

Az SZNT úgy véli, hogy a javaslat magyarországi társadalmi elfogadottságát növelhetné, "ha magyarországi pártok állítanának jelölteket a külföldi választókerületekbe, ilyen módon integrálva a magyar közéletbe a határokon túli képviselőket".