rss      tw      fb
Keres

FT: Tagadhatatlan, hogy Orbán Viktor elég arcátlan

Magyarország és az IMF – Lassan a testtel címmel közölte a Financial Times beyondbrics című blogjában Kester Eddy írását.

Lehet szeretni, vagy gyűlölni – és mindkét táborban sok magyar van –, de egyszerűen tagadhatatlan, hogy Orbán Viktor elég arcátlan.

18 hónapja azt mondta a Nemzetközi Valutaalapnak, hogy tűnjön el, és hagyja, hogy Magyarország újonnan választott jobbközép kormányával saját, egyedi gazdaságpolitikáját folytassa, amelynek célja a növekedés és a nemzet jólétének előmozdítása.

És pénteken reggel az állami Kossuth rádiónak nyilatkozva derűlátóan úgy vélte, hogy Magyarország „egy nap alatt” megállapodhat az IMF-fel.

„Amint elértük a céljainkat, megállapodhatunk”  –  mondta.

Ilyen egyszerű.

A miniszterelnök nyilatkozata előtt feltehetően nem olvasta a Financial Times pénteki kiadását. Ha megtette volna, az örökké túlhevült Orbán talán egy kicsit tartózkodóbb lett volna. Egyértelműen úgy tűnik ugyanis, hogy az IMF ragaszkodni szándékozik ahhoz, hogy Magyarországgal feltételekkel terhelt, teljes standby megállapodást kössön, és hogy végbemenjen az ilyen megállapodással járó előkészítési folyamat.

A tárgyalások elhúzódását különösen valószínűvé teszi Budapest állhatatos kitartása amellett, hogy nem ortodox gazdaságpolitikája majd növekedéshez vezet.

Amint Timnoty Ash a Royal Bank of Scotlandtól pénteken írta egyik jegyzetében: Az IMF világossá teszi, hogy itt szabályos programnak kell lennie, értsd: kemény feltételekhez kötött standbynak. Ez megfekheti Orbán gyomrát, mert úgy tűnhet majd, hogy „eladta magát” az alapnak.

Nehéz ügy, különös tekintettel arra, hogy Magyarország a GDP 1,5 százalékának megfelelő növekedést tartalmazó, 2012-re szóló költségvetését sok közgazdász máris komoly veszélyben látja, noha az év még el sem kezdődött.

Igaz, hogy a kormány is elfogad némi enyhe csökkenést, 0,5–1 százalékról beszél, de ez még mindig messze túl derűlátó becslés Török Zoltán, a Raiffeisen Bank közgazdásza szerint, aki a GDP 2 százalékos csökkenését prognosztizálja a jövő évre.

Az IMF minden valószínűség szerint néhány nagyon kemény irányvonalhoz ragaszkodik majd, tekintettel az Orbán-kormány hajlamára, hogy a nagyvállalatok ellen váratlan, romboló intézkedéseket hozzon, amelyek közül a tavaly a bakokra, a kiskereskedelmi láncokra és a távközlési cégekre visszamenőleges hatállyal kirótt „válságadó” csak egyike a legvitatottabb példáknak.

Mellár Tamás, a Statisztikai Hivatal volt elnöke csütörtökön azt mondta Budapesten egy konferencián, hogy az IMF felkéri majd a kormányt, hogy a kiadások csökkentése mellett fokozatosan szüntesse meg a különadókat, és vonja vissza a deviza alapú hitelek idő előtti visszafizetésére kidolgozott rendszert.

Róna Péter közgazdász, az IMF-fel és az EU-val 2008-ban  tárgyaló magyar küldöttség tanácsadója, aki 2012-re 2,5 GDP-zsugorodást helyez kilátásba,  hasonlóképpen, sőt, még inkább így gondolja.

„Feltételezhető, hogy mind az IMF, mind az EU egyetért majd abban, hogy követeli a különadók és a deviza alapú hitelek visszafizetésére vonatkozó meggondolatlan terv visszavonását.  Emellett, teszi hozzá, az Egyesült Államokat „mélyen aggasztja a demokratikus intézmények magyarországi eróziója”. „Ezért arra számítok, hogy az IMF követelni fogja az Orbán által gyakorlatilag felszámolt  Költségvetési Tanács helyreállítását. Nem gondolom, hogy az EU ezt kifogásolná, de arra sem számítok, hogy langyos támogatásnál többet adna hozzá” – mondta Róna.

Túl ezen alighanem egész sor látványos „presztízs-projektet” amputálnak majd, kezdve az uszodáktól és a labdarúgó stadionoktól a szökőkutakon át egészen egyes utakig, véli Róna.

Az ilyen feltételek minden bizonnyal valóban nagyon megnehezítik Budapest számára, hogy „elérje céljait” a majdani tárgyalásokon.

Ám Róna, aki jártas a magyar politikusok fortélyaiban, úgy véli, hogy Orbán bele fog menni a feltételek zömébe, egészen addig, „amíg valahogyan meg tudja magyarázni, hogy ő jobb egyezséget kötött, mint a szocialista Gyurcsány, aki a 2008-as tárgyalások idején volt a kormányfő”. Orbán szerencsétlenségére „az igazi problémája az, hogy nem bízik benne sem az IMF, sem az EU” – mondja Róna.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!