rss      tw      fb
Keres

Berényi József az MKP választási listájának élén

MTI 2011. december 3., szombat 17:06

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke vezeti a párt választási listáját - döntött az MKP országos tanácsa szombaton Pozsonyban.

Az első tízben öt volt parlamenti képviselő kapott helyet, míg öten újak. A második helyen Bárdos Gyula, a párt országos tanácsának elnöke szerepel, a harmadikon pedig Farkas Iván gazdasági és régiófejlesztési alelnök. Csáky Pálnak, az MKP volt alelnökének a 10. hely jutott a választási listán.

A listára függetlenként több ismert szlovákiai magyar személyiség is felkerült. Czibula Ádám, a révkomáromi Selye János egyetem hallgatói önkormányzatának az elnöke a 11. helyen van. Megtalálható a névsorban Szarka Tamás, a Magyarországon népszerű Ghymes együttes zenésze, illetve Novota János, a dunaszerdahelyi DAC labdarúgócsapat volt kapusa és Erdélyi Géza nyugalmazott református püspök.

A 150 tagú listán - ennyi a szlovákiai parlament képviselőinek száma - négy roma jelölt is van. "Szeretnénk hangsúlyozottan megszólítani a romákat és felvállalni problémáik kezelését, megoldását" - fogalmazott Berényi.

A lista utolsó négy helyét saját kérésükre a Via Nova ICS, a párt ifjúsági szervezetének képviselői foglalják el.

A pártelnök azt mondta: az MKP célja, hogy visszajusson a parlamentbe. Elismerte, hogy a lista összeállítása "nagy viták eredménye".

"Nagy lépést tettünk a fiatalítás és a megújulás felé. Személyesen a döntéssel elégedett vagyok. Most már a választókon múlik, értékelni fogják-e ezt" - szögezte le Berényi.

Az országos tanács megvitatta a választási programot is, a legfőbb választási téziseket, amelyeket január elején véglegesítenek. "A népszámlálás eredményeinek ismeretében választási programunk hitelesebb lehet" - vélekedett Berényi.

"Választási programunk gerincét a gazdaság, a régiófejlesztés, a szociális terület és a egészségügy fogja alkotni. A célunk az, hogy Dél-Szlovákia érdekképviselete lényegesen javuljon. Szeretnénk felvázolni az utat az eddigi leépüléstől a gyarapodás és a fejlődés irányába, s konkrét célkitűzésekkel elérni, hogy az, ami a fejlesztéseknél megilleti az ország északi régióit, az most már igenis illesse meg a déli részeket is" - jelentette ki Farkas Iván.

A tavalyi parlamenti választáson az MKP 4,33 százalékot kapott, ami nem volt elég a törvényhozásba való bejutáshoz. Felmérések szerint az MKP támogatottsága mostanában 4-5 százalékot mutat.

Szlovákiában jövő március 10-én lesznek idő előtti választások, mert Iveta Radicová kormánya október elején az euróövezeti mentőcsomagról szóló, bizalmi szavazással összekapcsolt parlamenti voksoláson megbukott.