rss      tw      fb
Keres

Orbán Viktor és Martonyi János a VMSZ elnökével tárgyalt

MTI 2011. december 3., szombat 16:28

Orbán Viktor miniszterelnök és Martonyi János külügyminiszter a korábban vitatott szerb rehabilitációs törvényről és Szerbia uniós tagjelölt státuszának lehetőségéről tárgyalt Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével szombaton Budapesten.

Mint Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti, a tárgyaló felek kifejezték reményüket, hogy a hétfői belgrádi parlamenti szavazáson nem változik meg a szerb rehabilitációs törvénytervezet, amely jelenlegi formájában már nem alkalmazza a kollektív bűnösség elvét. Így Magyarországnak sem lesz oka vétót emelni Szerbia EU-tagjelölti státuszának elnyerése ellen - tették hozzá.

Mint a közleményben olvasható, a kormányfő, a külügyminiszter és a VMSZ elnöke egyetértettek abban, hogy a vajdasági magyarságnak és Magyarországnak is érdeke, hogy Szerbia az európai értékrendbe illeszkedve, folyamatosan közeledjen az Európai Unióhoz.

A találkozón Martonyi János megismételte: Magyarország nem lát okot arra, hogy az észak-koszovói problémák miatt ellenezze Szerbia uniós tagjelöltségét.

Két koszovói határátkelő - Jarinje és Brnjak - nyár óta azzal szerepel a hírekben, hogy ott egymást követik az erőszakos incidensek, amelyek között halálos kimenetelű is volt. A két átkelő közelében észak-koszovói szerbek úttorlaszokkal teszik lehetetlenné a forgalmat. Az ellen tiltakoznak, hogy Koszovó saját vámosaira, illetve határőreire szeretné bízni az átkelők működtetését. Múlt csütörtökön két magyar

katona könnyebben megsérült a koszovói Rudare település közelében, amikor egy portugál századdal együttműködve úttorlasz-bontási munkálatokat biztosítottak.

A tanácskozáson Pásztor István kiemelt fontosságúnak nevezte több, határon átnyúló beruházás megvalósítását, például az Ásotthalom-Királyhalom határátkelő ügyét, a Szeged-Röszke-Horgos-Szabadka-Csikéria-Bácsalmás-Baja vasútvonal újjáélesztését és az óbecsei fürdőberuházást - áll a miniszterelnökség tájékoztatásában.