rss      tw      fb
Keres

Economist: Hol van György?
Magyarország és az IMF – Hol van György? címmel közölte A.L.B. bejegyzését a The Economist Eastern approaches című blogjában.


A magyarok joggal büszkék harcos örökségükre. A „magyar” harcosok [Magyar fighters] önzetlenül mentek a csatába elnyomóik ellen, megküzdöttek 1848-ban az osztrák hadsereggel, ahogy a szovjettel is 1956-ban. Mindkettő súlyos katonai vereséget jelentett Magyarország számára, de senki sem tagadhatja a katonák bátorságát.

Magyarország ma ismét harcban áll, mondja Matolcsy György gazdasági miniszter. A harc ezúttal a gazdasági szabadságért folyik a bankárok, spekulánsok és minden ellenség közül a legnagyobbik, a Nemzetköz Valutaalap (IMF) ellen.

A legtöbb megfigyelő szerint Magyarországnak megegyezésre van szüksége az IMF-fel: a kötvényhozamok kétéves csúcson vannak, a Moody’s bóvli szintre minősítette le a kormányadósságot, a forint az elmúlt három hónapban 15 százalékot veszített az értékéből, és a jegybank kénytelen volt 6,5 százalékra emelni a kamatlábat.

De Matolcsy úr ezt másként gondolja. A múlt hónapban, amikor a kormány és az IMF kapcsolatáról kérdezték, azt mondta: „Már csak azért sem lehet az IMF-re hangolni [a gazdaságpolitikát], mert mélyen elleneznek minden olyan programot, magyarországi döntést, amely kihozza a bankok csapdájából az embereket. Ez a hárombetűs intézmény minden egyes intézkedésünket ellenzi, így aztán nem is rá, hanem ellene hangoljuk a kormányzati politikát.”

Az ilyesfajta szidalmazás határozottan nem diplomatikus, de minden bizonnyal jól hangzik a parlamenti ülésterem számára, amely az uralkodó párt, a Fidesz, ezen belül is annak a miniszterelnöknek, Orbán Viktornak az elkötelezett híve, aki osztja minisztere nézeteit, ha kifejezésmódját nem is.

Így hát kétségkívül Matolcsy úr lett volna a természetes választás az IMF-tárgyalásokon részt vevő delegáció vezetésére a valószínűleg jövő év elején kezdődő megbeszéléseken. Ezért aztán Budapest bennfentes körei meglepődtek, amikor a kormány megnevezte tárgyalóküldöttségének három tagját: Fellegi Tamást, a megbecsülésnek örvendő fejlesztési minisztert, Rogán Antalt, a parlament gazdasági bizottságának elnökét, Orbán lehetséges utódját, és Pleschinger Gyula pénzügyi államtitkárt.

De hát hol van György? Talán elvonult a főnökkel, hogy kidolgozzák Magyarország háborújának következő szakaszát a nemzetközi pénzvilág ellen. Nő az elégedetlenség a teljesítményével szemben, még kormányzati körökben is. Orbán szóvivője, Szijjártó Péter szerint nincs jelentősége annak, hogy Matolcsy hiányzik a tárgyalóküldöttségből. Maga a miniszterelnök pedig kijelentette: „Matolcsy György a jobbkezem. Nem tud senki sem mondani olyan összeget, amelyért a jobbkezemről hajlandó lennék lemondani.”

Hacsak az IMF nem.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!