rss      tw      fb
Keres

Német SPD–zöldek-közlemény: Magyarországról már nem érkezik kritikus anyag
A német SPD, a szociáldemokrata párt és a Szövetség ’90/Zöldek Sajtószabadság Európában – Megvédeni az európai alapértékeket és alapjogokat címmel adott ki közleményt. Ebben azt írják: „Magyarországról már nem érkezik kritikus anyag az European Broadcasting Union hírcseréjének keretében, ahogy a magyar kormány politikája elleni tüntetésekről soha egyetlen kép sem érkezett.”


 Az SPD és a Szövetség ’90/Zöldek frakciók indítványt terjesztettek be a Bundestagban a sajtószabadság európai helyzetéről és a Magyarországon az új médiatörvény nyomán kialakult helyzetről, és ezen indítvány záróvitája kapcsán Martin Dörman, az SPD frakció, valamint Tabea Rössner, a Szövetség ’90/Zöldek frakció médiaszóvivői kijelentik:

A Kulturális és Médiabizottság sajnos elmulasztotta, hogy fontos média- és Európa-politikai jelzést adjon. A koalíciós frakciók többségével elutasították az SPD és a Szövetség ’90/Zöldek frakciók indítványát az európai sajtó- és sugárzási szabadságról, valamint a magyarországi helyzetről, továbbá a magyar médiatörvénnyel szerzett első tapasztalatokról. Ez rendkívül sajnálatos, mert ezzel elszalasztották az esélyt, hogy a frakciókon átnyúlóan sürgessék az európai értékek és célok, mint például az EU nélkülözhetetlen alappilléreihez tartozó  sajtó-, véleménynyilvánítási és információs szabadság betartását. 
A bizottság „A nemzetközi sajtószabadság veszélyeztetései – Következmények a médiaszolgáltatókra és a tudósítókra” címmel tartott szakértői beszélgetése tökéletesen világossá tette, milyen sürgető szükség van erre: az Európai Unióban – nem csak Magyarországon – aggasztó fejlemények vannak. A sajtószabadság rangsorában 2010-ben Franciaország és Olaszország a kevéssé dicsőséges 44. és 49. helyet foglalja el, míg 2004-ben még a 19. és 39. helyen állt. Ennek oka elsősorban az, hogy az állam médiától, és különösen a közszolgálati médiától  való távolságának elvét alapvetően megsértik. Tekintettel a magyar médiatörvényre, egy szakértő leírta a hatásokat. Kifejtette, hogy Magyarországról már nem érkezik kritikus anyag az European Broadcasting Union hírcseréjének keretében, ahogy a magyar kormány politikája elleni tüntetésekről soha egyetlen kép sem érkezett. Ez a kikényszerített öncenzúra nyomasztó módon alátámasztja a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos aggályokat, és nem fogadható el.

Németország és az Európai Unió nem hallgathat ilyen európai médiahelyzet mellett, valamint a sajtó-, véleménynyilvánítási és információs szabadság lehetséges magyarországi ellenőrzésével és korlátozásával kapcsolatban, amelyet a magyar Médiatörvény idézett elő. Ezért az SPD és a Szövetség ’90/Zöldek frakciója protokollnyilatkozatot adott ki, amelyben az Európai Bizottsághoz fordul, és felszólítja a német szövetségi kormányt, hogy végre tegyen iránymutató kezdeményezéseket, és javasoljon intézkedéseket a média- és sajtószabadságnak, a média sokszínűségének és függetlenségének, valamint az újságírók függetlenségének az Európai Unióban való biztosítására.

Az európai értékek és célok figyelmen kívül hagyását semmilyen módon nem szabad tolerálni. A Baloldali frakció csatlakozott ehhez a nyilatkozathoz.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!