rss      tw      fb
Keres

Lapszemle - megdőlt a Mol-vezér elleni horvát vád

MTI 2011. november 30., szerda 12:38

Azt a két ciprusi társaságot, amelyen keresztül - a zágrábi ügyészség állítása szerint - Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató megvesztegette Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, az orosz Gazprom ellenőrzi - írta a Heti Válasz online csütörtökön megjelenő cikkét ismertetve.

A cikkajánló szerint a december 4-i horvát parlamenti választás előtti kampány egyik legfontosabb témája a korrupció, ezen belül pedig az, hogy a zágrábi ügyészség szerint Hernádi Zsolt Mol-vezér 2009-ben tízmillió eurós kenőpénzzel váltotta meg a nemzeti büszkeségként számon tartott INA olajvállalat irányítási jogait.

Az ismertetés szerint eddig két „bizonyítéka" volt a vádhatóságnak. Az egyik egy némafilm, melyet a zágrábi Marcellino luxusétterem ipari kamerája rögzített; ezen annyi látszik, hogy Hernádi és Sanader társalognak egymással, telefonokat vesznek elő, lejegyeznek ezt-azt (hogy mit, az talány). A másik „bűnjel" Robert Ježić vallomása. A volt horvát kormányfő egykori bizalmasaként hírnevet szerző üzletember hónapokig börtönben ült - szintén a hatalom csúcsáig érő vesztegetési ügyek miatt -, ám idén áprilisban szabadon bocsátották. Vádalku keretében ugyanis felfedte a Mol-INA-sztorit; azt állította, részben az ő svájci cégéhez futott be a Sanadernek szánt magyar csúszópénz.

Az ügyészségi állítások alapján a budapesti olajóriás persze nem közvetlenül, hanem két titokzatos ciprusi társaságon keresztül utalta a summát - legalábbis Ježić szerint -, és a nevüket is elárulta: Hangarn Oil Products Trading Limited, illetve Ceroma Holdings Limited. A vallomás egyértelműen Mol-érdekeltségként emlegeti e két limasszoli kft.-t - mely információfoszlányt a horvát államügyészség korrupcióellenes hivatala (USKOK) kritika nélkül benyelte - írta a Heti Válasz.

A csütörtökön utcára kerülő Heti Válaszból viszont kiderül: a Hangarnt és a Ceromát olyan, szintén ciprusi bejegyzésű cégek irányítják, amelyek az orosz Gazprom leányvállalati listáján szerepelnek. Noha a moszkvai bázisú energetikai mamut hivatalosan csak idén ősszel ismerte el sajátjának a Hangarnt és a Ceromát ellenőrző Atlas Alpha Services Limitedet, illetve Potassa Holdings Limitedet - de utóbbiak akkor is orosz oligarchák bizniszeit segítették, amikor formálisan még egy ciprusi offshore-közvetítő iroda nevén voltak.

Ilyen, régóta az Atlas Alpha Services Ltd.-t használó oligarcha a Gazprom egykori magyarországi képviselője, Megdet Rahimkulov - aki az elmúlt évtizedben éppen a Molt célzó támadások egyik fő alakjaként vonult be a hazai gazdaságtörténetbe - emlékeztet a cikkajánló.