rss      tw      fb
Keres

DSK-ügy: Epstein ellentámadásba lendül az Accor-csoport cáfolata nyománA Le Monde szerint az újabb és újabb fejlemények nyomán a DSK-ügy lassan egy detektívfilm forgatókönyvére hasonlít. Az amerikai újságíró, Edward Epstein, aki újra felélesztette a Dominique Strauss-Kahn-szappanoperát, amikor rámutatott az ügy homályos pontjaira, most azt kérte az Accortól, hogy hozza nyilvánosságra azokat a felvételeket, amelyeken két személy látható, akik gratulálnak egymásnak, miután végighallgatták Nafissatou Diallo elbeszélését. Erről Epstein az AFP hírügynökségnek számolt be.

Epstein azt állítja a New York Review of Books e hét végén megjelent számában, hogy a New York-i ügyész kezében vannak a Sofitel videokameráinak felvételei, amelyek egyikén két alkalmazottat látni, akik három percen át gratulálnak egymásnak, miután hallották, hogy a szobalány nemi bűncselekményekkel vádolja DSK-t. Epstein szerint az illetők egyenesen „óriási örömtáncot lejtettek”. A Sofitel, az Accor-csoport tagja azonban vasárnapi közleményében erre azt felelte, hogy a mondott jelenet mindössze nyolc másodpercig tart, és szó sincs „óriási örömtáncról”, illetve hogy „a két megkérdezett alkalmazott határozottan tagadta, hogy a kölcsönös gratulációnak „bármiféle köze volna a DSK-ügyhöz”. „Az Accor megváltoztatta a saját verzióját. Vetítsék le teljes egészében a videót, és akkor majd meglátjuk, hogy az örömtánc óriási vagy szokványos”, mondja Epstein. A megváltoztatott verzióval Epstein arra utal, hogy a le Figaro szombati számában „az Accor-csoporthoz közel álló forrás” azt állította, egy ilyen videónak a nyomát sem találták.

A New York Review of Booksban közölt oknyomozó írás felveti, hogy DSK-nak csapdát állítottak. Epstein meg van győződve róla, hogy DSK elnökjelöltségét akarták megbuktatni, noha „politikai összeesküvésről” nem beszél.


Edward Jay Epstein 

Az újságíró azt az állítását is fenntartja, hogy Nafissatou Diallo többször is bement a 2820-as szobába, mind a nemi kapcsolat előtt, mind utána. Epstein ebből arra következtet, hogy mások is tartózkodtak abban a szobában, és ha így van, kéri, fedjék fel az illetők személyazonosságát és jelenlétük okát. Csakhogy a Sofitel állítása szerint a szobák informatikai adatai azt mutatják, hogy a 2820-as szoba vendége, szabályszerűen eljárva, 11 óra 36 perckor kijelentkezett, tehát a szobalány takarítani ment be a szobába. Így a Sofitel szerint „a vád, hogy a 2820-a szoba vendégének köze volna az esethez, hamis és alaptalan”.

A Le Monde másik hétfői írása szerint Epstein korábban ugyan azt sejtette, hogy birtokában van a videó, ám hétfőn azt mondta, ha így lenne, nyomban nyilvánosságra hozná a felvételt. Ám ha az Accor megtagadja a nyilvánosságra hozást, „ő majd tesz róla”, hogy ez megtörténjen. Egyelőre azonban arra vár, hogy a forrásaitól zöld utat kapjon, amire 29-én jó esély van, és ha ez megtörtént, a legnagyobb nézettségű amerikai televíziós műsorokban fogja bemutatni a videót, például a Charlie Rose Show-ban. Azt elismerte, hogy – lévén a videó néma – nem hallani, amit a két férfi beszél, de „Cyrus Vance ügyész úr nyomozói látták a felvételt, és jó okunk van azt hinni, hogy ez befolyásolta őket a nyomozás leállításában. Elsőrendű fontosságú, hogy a videót mindenki láthassa és mindenki kialakíthassa róla a saját véleményét”, mondta Epstein.

Vasárnap egyébként DSK hívei is kiadtak egy közleményt. Eszerint „Edward Epstein független újságíró számos leleplezése megerősítette azt a lehetőséget, hogy itt valaki politikai csapdát állított, mert ki akarta kémlelni, sőt, tudatosan el akarta távolítani az elnökjelölti versenyből a jelenlegi államfő legfőbb riválisát, s tette mindezt a jelenleg kormányzó párt és egy francia nemzetközi csoport, az Accor cinkosságával.” A DSK-Klub az ügyészségtől nyomozást követel (a május 14-én lebonyolított telefonhívások és emailek vizsgálatát az ügyészségtől, a parlamenttől pedig vizsgálóbizottság felállítását).

Claude Guéant belügyminiszter, Sarkozy elnök bizalmasa vasárnap tagadta az összeesküvés lehetőségét DSK ellen, „igazi fantazmagóriának” minősítve az amerikai újságíró állításait.


Korábbi hírösszefoglalóink:
Dominique Strauss-Kahn: a vád, a vélemények, a korábbi ügyek
A Dominique Strauss-Kahn-ügy: hétfői fejlemények
A DSK-ügy: médiakivégzés, politikusi számítások, sajtó
Dominique Strauss-Kahn lemondott, megvádolták, szabadlábra helyezték – fejlemények
A DSK-ügy: látványbíróság vagy a nyilvánosság demokratikus kontrollja?
Ma áll bíróság elé Dominique Strauss-Kahn
DSK megnyitotta az utat a jogi procedúra előtt
A Dominique Strauss-Kahn elleni vádak összeomolhatnak
DSK-ügy: feloldották a háziőrizetet, az ügyészség még nyomoz
DSK-ügy: „…ennek a fazonnak sok pénze van, tudom, mit csinálok”
A DSK-ügy kronológiája; a francia erkölcsök – ahogy az amerikai Newsweek elképzeli
Pascal Bruckner: Amerika és a szexualitás
Lezárultak a Dominique Strauss-Kahn-büntetőügyek
A DSK-ügy tisztázatlan kérdései: az eltűnt okostelefon és az örömtánc

És írásaink:
Lángh Júlia: DSK és a szobalány – igaz? nem igaz?
Mihancsik Zsófia: Collateral damage – a Dominique Strauss-Kahn-ügyről
Lángh Júlia: Dominique Strauss-Kahn afrikai szemmel
Hanák András: Gauche caviar – a DSK-ügyről
Lángh Júlia: DSK-ügy: Nafissatou, a szobalány az afrikai honlapokonHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!