rss      tw      fb
Keres

Hétfői összegek és módszerek


Az állam átvállalja a megyei önkormányzatok mintegy 180 milliárd forintos adósságát

Ahogyan a Fővárosi Önkormányzat adósságállományának azt a részét is, amelyet az államhoz kerülő budapesti egészségügyi intézményekkel kapcsolatosan vett fel.

Ugyanis január 1-jétől állami tulajdonná válik a megyei önkormányzatok vagyona, állami tulajdonba kerülnek a ma megyei önkormányzati fenntartású intézmények, ezek vagyona, valamint a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi intézmények vagyona is, az állam pedig átveszi a hozzájuk kapcsolódó közfeladatokat és közszolgáltatásokat. A megyei közgyűléseknél eddig felhalmozódott mintegy 180 milliárd forintnyi adósság rendezéséről, esetleges átütemezéséről tárgyalások kezdődnek a hitelezőkkel.

A záróvitában felszólaló ellenzéki képviselők azt kifogásolták, hogy a kormány a 180 milliárdos adósságállomány átvállalásával egyidejűleg a megyei önkormányzatok 1000 milliárdos vagyonát is államosítja.

***

Az állam még idén átvállal legfeljebb 64 milliárd forintot a MÁV Zrt. adósságából

Az országgyűlés jóváhagyta, hogy jóváhagyva, hogy az állam legkésőbb december 30-i hatállyal ellenérték nélkül átvállaljon a MÁV Zrt. hitelviszonyon alapuló tartozásaiból legfeljebb 64 milliárd forint tőkeösszegű adósságot és annak járulékait.

A Népszabadság híre szerint (Győzött Gaskó! Orbán kifizeti a vasutasoknak a Cargo-pénzt) „a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint 2013 végéig a’„jelenlegi vasúti dolgozók’ összesen 5 milliárd forint pénzügyi ösztönzésre számíthatnak… A kormány döntését a VDSzSz-nél régi követelésük teljesítéseként értelmezték. A közlönyben leírtak szerint a MÁV Zrt., a MÁV-Start, a MÁV-Gépészet és a MÁV-Trakció vasúti dolgozóinak motiválására Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek az idén egymilliárd forintot kell átcsoportosítania a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) számlájára. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszternek pedig arról kell gondoskodnia, hogy ez a pénz el is jusson a vasutasokhoz. Majd ha ezt megoldotta, február végéig azt is ki kell találnia, honnan vesz el további, összesen négymilliárd forintot a vasutasok 2012-es és 2013-as ösztönzésére.”

***

Az állam 60 milliárd forint értékben tőkét emel a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt.-ben

A döntés szerint a 60 milliárd forintot egy összegben kell utalni az MFB Zrt. számlájára: a tőkejuttatásból 6 milliárd forint a jegyzett tőkét növeli, 54 milliárd forint pedig a tőketartalékba kerül. Az idei költségvetés hiánya így 1517,0996 milliárd forintra nő.

***

Az állam lemond egy több mint 3 milliárd forintos kölcsönkövetelés tőke- és kamatösszegéről

Az Országgyűlés döntése december 1-jei hatállyal lemond az államnak a Várpalota és régiója környezetvédelmi rehabilitációs programra létrehozott céltársulásban részt vevő Balatonalmádi, Berhida, Ősi, Öskü, Pétfürdő, Tés és Várpalota települések önkormányzataival szemben fennálló kölcsönkövetelés tőke- és kamatösszegéről. Talabér Márta (Fidesz-KDNP), Várpalota polgármestere november elején jelentette be, hogy teljes egészében átvállalja az állam a hét Veszprém megyei település alkotta céltársulás 2019-ig esedékes devizakölcsön-tartozásának – jenhitelének –, azaz összesen több mint 3 milliárd forintnak a megfizetését.

***

4,2 milliárd forint összegű tulajdonosi hitelt kap a Malév

A rövidtávú finanszírozás biztosítására a hitel hároméves futamidejű, a nemzeti fejlesztési miniszter jóváhagyásával nyújtott kölcsönről szerződést írtak alá.

A péntekre összehívott közgyűlés határozatképtelen volt, mert az állami tulajdonos képviselője nem jelent meg, a hétfői megismételt közgyűlést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő képviselőjének kérésére felfüggesztették.
Legutóbb augusztusban kapott tőkét a döntő hányadban állami tulajdonban lévő Malév. Az augusztus 23-án tartott közgyűlésen 18,5 milliárd forint tőkeemelésről döntöttek. Ennek részeként a 2010-ben nyújtott 9,98 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt alakítottak tőkévé és – kormányhatározat alapján – további 8,52 milliárd forint készpénzt is kapott a légitársaság. Ennek forrása az akkori közlés szerint a Miniszterelnökség „rendkívüli kormányzati intézkedések” előirányzata volt. Az év első felében először áprilisban emelte a tulajdonos a tőkét 2,5 milliárd forinttal, amiből a jegyzett tőke 25 millió forinttal 440,1 millióra emelkedett, s 2,475 milliárd forint pedig tőketartalékba került. A következő, 4,5 milliárd forint tőkeemelésről a 2011. június 24-én megtartott közgyűlésen döntöttek.

***

NMHH: 32,5 milliárd, MVA 77,5 milliárd, azaz 100 milliárd

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jövő évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat általános vitája zajlott keddre virradóra a parlamentben. A javaslat értelmében az NMHH jövőre 32,5 milliárd forintból gazdálkodhat, amiből a személyi juttatások – járulékokkal együtt – 8 milliárd forintot tesznek ki, míg dologi kiadásokra 5,8 milliárd forint, fejlesztésre pedig 3,2 milliárd forint jut. A hatóság bevételei közül a frekvenciadíj jelenti a legnagyobb összeget, közel 20 milliárd forintot. A médiatanács 125,5 millió forintos állami támogatásból működhet, az összeg kétharmada a személyi kiadásokhoz kapcsolódik. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MVA) számára jövőre 77,5 milliárd forintos költségvetés áll rendelkezésére, amelyből 70 milliárd forintot a költségvetés biztosít számára.

***

Az országgyűlés megszavazta a jövő évi adójogszabályokat

Az Origo összefoglalója szerint „a jövő évi adócsomag legnagyobb vesztese az lesz, aki autót vesz, de a bérét a cége nem tudja megemelni, mert a boltban az áfaemelés és a chipsadó miatt többet kell fizetnie sok mindenért, ráadásul az autóátírásért is mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, miközben a kötelező biztosításának díját 30 százalékkal fejeli meg az új, baleseti adó. A 2012-es adócsomaggal a kormány 450 milliárd forintot vesz el az emberektől és a cégektől.” „Az adóváltoztatások közül a legfájdalmasabb és mindenkit sújtó lépés az áfakulcs 25-ről 27 százalékra való emelése lesz. Drágább lesz a benzin, az áram, a zöldség, a hús, a szappan, a papírzsebkendő, többet kell fizetni a ruháért, de mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni akkor is, amikor televíziót veszünk, moziba megyünk, lakást vásárolunk. Ezzel az Európai Unióban nálunk lesz a legmagasabb az áfa, és világviszonylatban is dobogós helyezést ér a 27 százalék.”

Ezzel szemben „a házi sör- és pezsgőkészítés évi 1000 literig adómentes lesz”, és mint az MTI írja: „A regisztrációs adó csökkenését mutatja, hogy a 8-asnál jobb környezetvédelmi besorolású, legfeljebb 1100 köbcentis benzines autó adója 250 ezer forintról 45 ezerre esik. A 3 ezer köbcenti feletti ugyanilyen környezetvédelmi besorolású kocsi adója pedig 3 millió 207 ezer forint helyett 400 ezer forint lesz jövőre.”

***

Az adótörvényekről szóló szavazás elhalasztását kérte az ellenzék

A jövő évi adótörvényekről szóló, hétfői esti parlamenti zárószavazás elhalasztását kérte az ellenzék a több mint száz, a szavazás napján benyújtott módosító javaslat miatt. A Ház kormánypárti többsége azonban leszavazta az erre vonatkozó jobbikos ügyrendi kérést, ezért az LMP kivonult az előterjesztés záróvitájáról.

Volner János (Jobbik) a záróvita előtti ügyrendi felszólalásában azt kezdeményezte, hogy csak jövő héten szavazzanak az adótörvényekről, mivel szerinte több módosító javaslat még az előterjesztés tárgyalásának kezdetén, este fél kilenckor sem volt megtalálható a parlament honlapján. A jobbikos politikus arra kérte a többi ellenzéki párt képviselőit, hogy minden lehetőséget ragadjanak meg a kormány „újabb népnyúzó, sanyargató, megszorító intézkedésének” megakadályozására a parlamenterizmus keretében.

Az ülést levezető Ujhelyi István tájékoztatásában úgy pontosította Volner Jánost, hogy az általa említett módosító javaslatok este hét órakor kerültek fel a Ház honlapjára.

A Jobbik felvetését ezt követően az MSZP nevében felszólaló Kovács Tibor, az LMP részéről pedig Schiffer András frakcióvezető is támogatta, az Országgyűlés azonban 239 kormánypárti igen szavazattal, 93 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett lehetővé tette a jövő évi adótörvényekről szóló záróvitát és a zárószavazást.

A LMP képviselői az ügyrendi szavazást követően kivonultak a teremből, ahova Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes közlése szerint csak a zárószavazást követően térnek vissza.

A Fidesz részéről Rogán Antal, immár a vitában felszólalva, azt mondta, az internetes orgánumokat látva, az újságírók már fel tudták dolgozni a zárószavázás előtti módosító javaslatokat, így szerinte erre az ellenzéknek is képesnek kellett volna lennie. „Dolgozni kéne képviselőtársaim, és nem panaszkodni”, mondta.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!