rss      tw      fb
Keres

Forradalom? Vagy hatalmi mámor?

Idézet a Magyar Köztársaság Alkotmányából:
70/G. § (1) A Magyar Köztársaság tiszteletben tartja és támogatja a tudományos és művészeti élet szabadságát, a tanszabadságot és a tanítás szabadságát.Muvészeti élet szabadságának elve|3Tudományos élet szabadságának elve|3Tanítás szabadságának elve|3Tanszabadság elve|3
(2) Tudományos igazságok kérdésében dönteni, kutatások tudományos értékét megállapítani kizárólag a tudomány művelői jogosultak.

Tehát annak eldöntésére, hogy az áprilisi választások forradalmat jelentenek-e (ami ugyebár „tudományos igazság”), az Országgyűlés egyszerűen nem jogosult, ilyen tartalmú nyilatkozatát (ha lesz ilyen) az Alkotmánybíróságnak meg kell semmisítenie.

Nem lehet továbbá eltekinteni attól sem, hogy a kormányváltás tényét két dicsőséges forradalmunkkal egy sorba emelni egyszerűen pimaszság, és akár nemzetgyalázásként is felfogható.

Az a (sokak számára sajnálatos) tény, hogy egy populista párt nyolc évi reformellenességgel, minden ésszerű változás meghiúsításával, a „jóléti szocializmus” (copyright Szalay Berzeviczy Attila) ideájának felélesztésével és ápolásával  nagy többséget szerzett a parlamentben, nem jogosítja fel őt történelemírásra, annak saját szempontjai szerinti alakítására országgyűlési nyilatkozattal.

Jó lenne, ha a törvényhozás a fentieket figyelembe venné, még az ostoba határozat meghozatala előtt.

Az sem lesz persze forradalom, ha négy évi kudarcos kormányzás után netán a megokosodott lakosság olyan pártokat választ be a parlamentbe, amelyek a szociális piacgazdaság kemény törvényszerűségeit hajlandóak lesznek figyelembe venni.

Hiszen parlamenti demokrácia volnánk, nemde?

(Bauer Péter)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!